Benlik farklılığı ile benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide kontrol stratejilerinin rolü
The role of control strategies in the relationship of self-discrepancies with self-esteem and psychological well-being
  1. Tez No: 989509
  2. Yazar: GÜLNİHAL KAFA AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAYE SALTUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik farklılıkları, Benlik saygısı, Kontrol stratejileri, Psikopatoloji, Self-discrepancy, Self esteem, Control strategies, Psychopathology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, benlik farklılıklarıyla benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide kontrol stratejilerinin rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 261 kadın ve 132 erkek olmak üzere, yaşları 18 ile 62 arasında değişen 396 kişi katılmıştır. Veri toplamak amacıyla katılımcıların demografik bilgilerini içeren bir Onam ve Bilgi Formu, Bütünleşik Benlik Farklılıkları Endeksi, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Optimizasyon ve Kontrol Stratejileri Ölçeği, ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla korelasyon analizi; depresyon, kaygı ve stresi yordayan unsurların anlaşılması amacıyla hiyerarşik regresyon analizleri ve benlik farklılıklarıyla benlik saygısı arasındaki ilişkide kontrol stratejilerinin rolünün incelenmesi amacıyla düzenleyicilik analizleri gerçekleştirilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda benlik farklılıklarıyla benlik saygısı ve psikopatolojik belirtiler arasında ilişkiler tespit edilmiştir, ancak bulguların kuramın öngörülerini kısmen desteklemektedir. Regresyon analizleri, psikopatolojik belirtilerin yordanmasında benlik farklılıkları ve benlik saygısına ek olarak kontrol stratejilerinin küçük bir katkıda bulunduğunu, düzenleyicilik analizleri ise kontrol stratejileri arasından yalnızca ödünleyici ikincil kontrolün, benlik farklılıkları ile benlik saygısı arasındaki ilişkide düzenleyici bir işlev üstlendiğini göstermiştir. Bulgular alanyazın ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the role of control strategies in the relationship between self-discrepancies, self-esteem and psychological well-being. A total of 396 people, 261 being women and 132 being men, and their age ranging between 18 and 62, participated in the study. The questionnaire package used to collect data included a Consent and Information Form, the Integrated Self-Discrepancy Index, Rosenberg Self-Esteem Scale, the Optimization in Primary Secondary Control Scale, and Depression, Anxiety and Stress Scale. Correlation analysis conducted to see the associations between variables; hierarchal regression analyses to understand the variables predicting depression, anxiety and stress; and moderation analyses to examine the moderating role of control strategies in the relationship between self- discrepancies and self-esteem. Correlation analysis revealed relationships between self-discrepancies, self-esteem and psychopathologic symptoms, partially supporting the theory. Regression analyses showed that control strategies, in addition to self- discrepancies and self-esteem, modestly contribute to the prediction of the symptoms. Moderations analyses revealed that among control strategies, only compensatory secondary control plays a moderating role in the relationship between ideal self- discrepancy and self-esteem. Findings were discussed in the light of the relevant literature.