Dijital dönüşüm çağında babaların dijital ebeveynlik farkındalıkları ve çocuk yetiştirme tutumları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Fathers' digital parenting awareness and child rearing attitudes in the digital transformation era
- Tez No: 989510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÜBEYDULLAH ÖZTABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Babalık, Dijital ebeveynlik, Parents attitude, Fatherhood, Digital parenting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Toplum yapısında meydana gelen hızlı değişim, kültürel yapıda farklılaşmalara yol açmış; yaşam biçimlerinin dönüşmesi ve kadınların iş gücüne daha fazla katılması gibi etkenler, anne ve babanın aile içerisindeki rollerinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Geleneksel rollerdeki bu değişimle birlikte günümüzde babalar, yalnızca annenin destekçisi olmakla kalmayıp, doğrudan çocuk bakımında aktif bir rol üstlenen bireyler haline gelmiştir. Teknolojik ilerlemelerle birlikte ebeveynlik sorumlulukları da değişim göstermiş ve bu değişim sonucunda“dijital ebeveyn”kavramı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, dijital dönüşüm sürecinde babaların dijital ebeveynlik farkındalıklarını ve bu farkındalıkların çocuk yetiştirme tutumlarına nasıl yansıdığını belirleyerek, babaların dijital dünyada üstlendikleri ebeveynlik rollerini araştırmaktır. Araştırmada dijital dönüşüm çağında babaların dijital ebeveynlik farkındalıkları ve çocuk yetiştirme tutumları hakkındaki görüşler incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmış ve içerik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, İstanbul ili Pendik ilçesinde ikamet eden ve çocukları 11-13 yaş arasında çocuğu olan evli 13 baba oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre babalar çocuklarının dijital ortamda karşılaşabileceği risklerin farkında olduklarını dile getirmişlerdir. Fakat dijital teknoloji kullanımında ebeveyn tutumlarının olumsuz olarak yansıdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid changes occurring within the structure of society have led to cultural shifts; factors such as the transformations of lifestyles and the growing participation of women in the workforce have significantly reshaped the roles of mothers and fathers within the family. With this transition in traditional roles, fathers today have evolved from merely supporting the mother to becoming actively engaged in child care. Technological developments have also transformed parenting responsibilities, giving rise to the concept of the“digital parent.”In this context, the aim of the study is to investigate fathers' awareness of digital parenting during the digital transformation process and how this awareness reflects on their parenting attitudes, thereby exploring the roles fathers assume in the digital world. The study examines fathers' views on digital parenting awareness and parenting attitudes in the digital age. A case study design, one of the qualitative research methods, was utilized. Data were collected through semi-structured interviews and evaluated using content analysis. The participants in the study consisted of 13 married fathers residing in the Pendik district of Istanbul with children aged 11-13. According to the findings of the study, fathers stated that they were aware of the risks their children might encounter in the digital environment. However, it was found that parental attitudes towards the use of digital technology had a negative impact.