İnfertil kadınların evlilik yaşantılarına ilişkin görüşleri, ilişki problemleriyle baş etme yöntemleri ve psikolojik yardım ihtiyaçlarının incelenmesi
An examination of infertile women's perspectives on marital life, coping strategies for relationship problems, and psychological support needs
- Tez No: 989511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÜBEYDULLAH ÖZTABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Kadın, Evlilik doyumu, Baş Etme Stilleri, İnfertilite Psikolojik Danışmanlığı, Kısırlık-kadın, Psikolojik danışmanlık, Infertility, Women, Marital Satisfaction, Coping Styles, Infertility Counseling, Infertility-female, Psychological consulting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, infertil kadınların evlilik doyumları ve baş etme stillerini anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada infertilitenin kadınların eş ilişkilerine, psikolojik iyilik hallerine, baş etme yöntemlerine ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, açıklanamayan infertilite ya da tıbbi infertilite tanısı almış ve tedavi sürecinden geçmiş 10 kadın oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme sorularının infertil kadınlara sorulmasıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre infertil kadınların büyük kısmı eşlerinden duygusal destek gördüklerinde evlilik doyumlarının arttığını belirtmiştir. Bazı katılımcılar, süreçte iletişim sorunları ve cinsel problemlerin oluştuğunu belirtmiştir. Katılımcılar, bu süreçte manevi yönelimler, sosyal destek ve stratejik kaçınma gibi baş etme mekanizmalarını kullandıklarını dile getirmiştir. İnfertil kadınlar, psikolojik danışmanlığın tedavi süreciyle eş zamanlı sunulması gerektiğini vurgulamıştır. Bu araştırma, infertilitenin sadece tıbbi değil psikososyal anlamda bireyleri etkileyen bir kriz olduğunu ortaya koymaktadır. Bireylerin evlilik ilişkilerini önemli ölçüde etkileyerek infertilite sürecinde psikolojik danışmanlığın önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to understand the marital satisfaction and coping styles of infertile women. It examines the impact of infertility on women's spousal relationships, psychological well-being, coping strategies, and attitudes toward psychological counseling services. The research employed a qualitative phenomenological design. The study group consisted of 10 women diagnosed with either unexplained or medically confirmed infertility, all of whom had undergone treatment. Data were collected through semi-structured interview questions directed at the participants and analyzed using content analysis. According to the findings, most infertile women reported increased marital satisfaction when they received emotional support from their spouses. Some participants mentioned experiencing communication issues and sexual problems during the process. The women stated that they used coping mechanisms such as spiritual orientation, social support, and strategic avoidance. They emphasized the necessity of providing psychological counseling concurrently with medical treatment.This study reveals that infertility is not only a medical condition but also a psychosocial crisis that significantly affects individuals. It highlights the importance of psychological counseling during the infertility process, particularly due to its considerable impact on marital relationships.