Siyeri Nebeviye göre Hz. Muhammed'in liderlik eğitiminin incelenmesi
An analysis of Prophet Muhammad's leadership training according to sirah nabawiyyah
- Tez No: 989514
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Eğitimi, Siyer-i Nebi, Hz. Muhammed, Sahâbi, Leadership, Leadership Education, Biography Of The Prophet (PBUH), Prophet Muhammad, Companions (Sahaba)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) genç sahabeler ve çocuklar üzerindeki liderlik eğitimi yaklaşımlarını inceleyerek, günümüz toplumlarında etkili genç liderler yetiştirmek için bu modelin nasıl bir kaynak teşkil edebileceğini araştırmaktadır. Nitel (tarihsel) araştırma yöntemiyle yapılan çalışma, siyer kaynakları ve hadisler ışığında Peygamberimizin liderlik özelliklerini, eğitim yöntemlerini ve bu yöntemlerin sahabelerin liderlik vasıflarının gelişimine olan katkısını analiz etmektedir. Araştırma, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) liderlik anlayışını merhamet, istişare, tevazu ve örnek olma gibi temel prensipler üzerine kurduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmada, genç sahabelere kademeli sorumluluk verilerek, onların liderlik becerilerinin pratikle geliştirildiği; yetki devri ve güçlendirme stratejileriyle özgüvenlerinin artırıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, katılımlı karar alma mekanizmalarıyla sahabelerin fikirlerini özgürce ifade etmelerini teşvik etmiş ve bu sayede onları geleceğin liderleri olarak yetiştirmiştir. Araştırmada, Nebevî modelin günümüz liderlik eğitimi ile uyumlu olduğu vurgulanmıştır. Özellikle eğitim kurumlarında öğrencilere küçük yaştan itibaren sorumluluk verilmesi, model alınacak öğretmenlerin yetiştirilmesi ve müfredata ahlaki liderlik derslerinin eklenmesi gibi öneriler sunulmuştur. Ayrıca, okullarda öğrenci kulüpleri ve proje yönetimi gibi uygulamalı liderlik deneyimlerinin artırılması tavsiye edilmiştir. Sonuç olarak, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) liderlik eğitimi modeli, günümüzde gençlerin karar verme, sorumluluk alma ve topluma öncülük etme becerilerini geliştirmek için önemli bir rehberdir. Bu modelin modern eğitim sistemlerine entegre edilmesi, ahlaklı ve yetkin liderlerin yetişmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the leadership training approaches of Prophet Muhammad (PBUH) towards young companions and children, investigating how this model can serve as a resource for cultivating effective young leaders in contemporary societies. Structured as a qualitative research, the study analyzes the Prophet's leadership characteristics, educational methods, and their contributions to the development of leadership qualities among his companions, based on sirah sources and hadith literature. The research reveals that Prophet Muhammad (PBUH) established his leadership approach on fundamental principles such as compassion, consultation (shura), humility, and leading by example. The findings indicate that he developed leadership skills in young companions through gradual assignment of responsibilities, while boosting their self-confidence through delegation and empowerment strategies. Furthermore, by employing participatory decision-making mechanisms, he encouraged free expression of ideas, thereby nurturing them as future leaders. The study emphasizes the compatibility of the Prophetic model with contemporary leadership education. Specific recommendations include: early assignment of responsibilities to students in educational institutions, training of exemplary teachers, and incorporation of ethical leadership courses into curricula. Additionally, it suggests increasing practical leadership experiences through student clubs and project management activities in schools. In conclusion, Prophet Muhammad's (PBUH) leadership training model serves as a significant guide for developing decision-making skills, sense of responsibility, and community leadership capabilities in today's youth. The integration of this model into modern education systems would contribute to the cultivation of morally-grounded and competent leaders.