Montreal bilişsel değerlendirme testi (MoCA)'nın ergen popülasyonunda Türkçe geçerlik güvenirliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 989615
  2. Yazar: YİĞİT ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEZAN BİLDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psikiyatri, Child Health and Diseases, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel işlevler, Erken ergenlik, Geç ergenlik, Neurobilişsel işlevler, Psikiyatrik durum derecelendirme ölçekleri, Yapısal geçerlik, Yönetici işlevler, Çapraz geçerlik, Cognitive functions, Early puberty, Late adolescence, Neurocognitive functions, Psychiatric status rating scales, Construct validty, Executive functions, Cross validity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, nöropsikolojik değerlendirmede yaygın olarak kullanılan Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği'nin (MoCA) 11–18 yaş aralığındaki Türk ergen örneklemindeki psikometrik özelliklerini incelemek, geçerlik ve güvenilirliğini ortaya koymak ve yaşa özgü normatif verileri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tasarımlı bu araştırmada normatif analizler için İzmir ilinden toplum temelli sağlıklı ergen örneklemi (n=400; ort. yaş=14,5±2,3) kullanılmıştır.. Veri toplama araçları Demografik Bilgi Formu, MoCA, Stroop Testi (TBAG formu), Davranışsal Yürütücü İşlev Envanteri-2 (BRIEF-2) ve Güçler ve Güçlükler Anketi'dir (SDQ). Güvenirlik Cronbach alfa, McDonald's omega ve test–tekrar test (ICC) ile; yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleriyle incelenmiştir. Yaşa duyarlı normatif değerlendirme için GAMLSS tabanlı modelleme uygulanmış ve klinik kullanım için operasyonel eşikler tanımlanmıştır. Bilinen gruplar geçerliliği klinik alt örneklem ile sağlıklı kontrollerin karşılaştırılmasıyla test edilmiştir. Bulgular: MoCA toplam puanı için iç tutarlılık yüksek bulunmuştur (Cronbach α=0,78; McDonald ω=0,80) ve test–tekrar test güvenirliği güçlüdür (ICC=0,83). Faktör analizi sonuçları ölçeğin üç faktörlü yapısını desteklemiştir (Dikkat/Yürütücü İşlevler, Bellek, Dil/Soyutlama; CFI=0,96). MoCA puanları Stroop ve BRIEF-2 ile anlamlı ilişkiler göstererek yakınsak geçerliği desteklerken, SDQ toplam güçlük puanından bağımsız seyretmiştir. Normatif modelleme MoCA puanlarının yaşla birlikte arttığını göstermiş; operasyonel eşikler yaş dönemlerine göre 11–12 yaş: 24, 13–14 yaş: 25, 15–16 yaş: 26, 17–18 yaş: 26 puan düzeylerinde yoğunlaşmıştır. Sonuç: MoCA, 11–18 yaş arası Türk ergenlerde bilişsel işlevlerin taranmasında geçerli ve güvenilir bir araçtır. Normatif yorumlamada sabit tek bir kesme puanı yerine yaşa duyarlı normatif yaklaşım ve operasyonel eşiklerin kullanılması klinik karar süreçlerini güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the psychometric properties, validity, and reliability of the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) in a Turkish adolescent sample aged 11–18 years, and to establish age-specific normative data. Materials and Methods: In this cross-sectional study, normative analyses were conducted using a community-based sample of healthy adolescents (n=400; mean age=14.5±2.3 years) from İzmir, Turkey. Measures included a Demographic Information Form, MoCA, Stroop Test (TBAG form), Behavior Rating Inventory of Executive Function-2 (BRIEF-2), and the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). Reliability was assessed using Cronbach's alpha, McDonald's omega, and test–retest intraclass correlation coefficients (ICC). Construct validity was examined via exploratory and confirmatory factor analyses. Age-sensitive normative modeling was performed using a GAMLSS framework to derive clinically applicable operational thresholds. Results: The MoCA demonstrated high internal consistency (Cronbach's alpha=0.78; McDonald's omega=0.80) and strong test–retest reliability (ICC=0.83). Factor analyses supported a three-factor structure (Attention/Executive Functions, Memory, and Language/Abstraction; CFI=0.96). MoCA scores correlated significantly with Stroop and BRIEF-2 measures (convergent validity) while remaining independent of SDQ total difficulties (divergent validity). Normative modeling indicated an age-related increase in MoCA performance, with operational thresholds clustering around 24 (ages 11–12), 25 (13–14), 26 (15–16), and 26 (17–18). In known-groups analyses, adolescents with ADHD/SLD scored significantly lower than healthy controls. Conclusion: The MoCA is a valid and reliable tool for screening cognitive functioning in Turkish adolescents aged 11–18. Age-sensitive normative interpretation and operational thresholds may enhance clinical applicability compared with a single fixed cutoff.