Prediyaliz evre 2-4 kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda subklinik hipotiroidi ile glomerüler filtrasyon hızı ilişkisi: Vaka-kontrol çalışması
The relationship between subclinical hypothyroidism and glomerular filtration rate in patients with stages 2-4 chronic kidney disease: A case-control study
  1. Tez No: 989624
  2. Yazar: HAYRİYE GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, Kronik böbrek hastalığı, Glomerüler filtrasyon hızı, Prediyaliz dönem, Subclinical hypothyroidism, Chronic kidney disease, Glomerular filtration rate, Predialysis period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliği(KBY) ve tiroid fonksiyon bozuklukları birbirini karşılıklı etkileyen iki önemli klinik tablodur. Tiroid hormon metabolizmasındaki değişiklikler, özellikle glomerüler filtrasyon hızı (GFR) azalmasıyla birlikte belirginleşmekte ve subklinik hipotiroidi (SKH) KBY'nin prediyaliz döneminde sık görülen bir endokrin bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada prediyaliz evre 2–4 KBY hastalarında SKH sıklığını belirlemek ve SKH ile GFR arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasına, hastanemiz nefroloji polikliniğinde takip edilen ve laboratuvar verileri eksiksiz olan toplam 375 prediyaliz KBY hastası dahil edildi. Hastalar tiroid fonksiyon testlerine göre SKH grubu (n=125) ve ötiroid kontrol grubu (n=250) olarak sınıflandırıldı. Tüm hastaların demografik verileri, serum kreatinin, GFR, elektrolit düzeyleri, ürik asit, hemogram parametreleri ve idrar albümin/kreatinin oranı kaydedildi. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenlerde ki-kare testi; ilişkilerin değerlendirilmesinde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. SKH için bağımsız belirleyicileri saptamak amacıyla lojistik regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: SKH grubunda GFR düzeyleri anlamlı olarak daha düşük, serum kreatinin ve potasyum düzeyleri ise daha yüksek bulundu.Tiroit uyarıcı hormon(TSH) ile GFR arasında zayıf düzeyde negatif (r = -0,243), TSH ile kreatinin arasında pozitif (r = 0,232) korelasyon saptandı. Serbest tiroksin (sT4) potasyum (r = -0,115) ve fosfor (r = -0,117) ile negatif ilişki gösterdi. Serbest triiyodotironin(sT3) düzeyi ise ürik asit (r = 0,161), potasyum (r = 0,136) ve fosfor (r = 0,126) ile pozitif ilişki gösterdi. KBY evresi ilerledikçe SKH prevalansının anlamlı derecede arttığı görüldü (p=0,003). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, GFR'nin düşmesi SKH için bağımsız risk faktörü olarak belirlendi;GFR'deki her 1 mL/dk/1.73 m² azalış SKH riskini %2,9 oranında artırdı (OR=1,029; p<0,001). Sonuç: Çalışmamız, prediyaliz KBH hastalarında SKH'nin sık görüldüğünü ve renal fonksiyon bozukluğu ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermektedir. GFR azalması SKH için bağımsız bir risk faktörü olup, tiroid fonksiyon bozukluğu KBY'de metabolik ve elektrolit dengesizliklerini de etkileyebilmektedir. Bu bulgular doğrultusunda prediyaliz dönemde tiroid fonksiyon testlerinin rutin değerlendirilmesinin, renal progresyonun izlenmesi ve metabolik komplikasyonların erken tanınması açısından klinik yarar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:Chronic kidney disease (CKD) and thyroid dysfunction are two important clinical conditions that interact bidirectionally. Alterations in thyroid hormone metabolism become more pronounced with declining glomerular filtration rate (GFR), and subclinical hypothyroidism (SCH) is frequently observed during the predialysis stages of CKD. This study aimed to determine the prevalence of SCH and to evaluate the relationship between SCH and GFR in patients with predialysis stage 2–4 CKD. Materials and Methods:This retrospective case–control study included a total of 375 predialysis CKD patients who were followed in the nephrology outpatient clinic of our hospital and had complete laboratory data. Patients were classified into the SCH group (n = 125) and the euthyroid control group (n = 250) based on thyroid function tests. Demographic characteristics, serum creatinine, GFR, electrolyte levels, uric acid, hemogram parameters, and urine albumin-to-creatinine ratio were recorded for all patients. Continuous variables were compared using the Mann–Whitney U test, categorical variables using the chi-square test, and correlations were assessed using Spearman correlation analysis. Logistic regression analysis was performed to identify independent predictors of SCH. Statistical significance was set at p < 0.05. Results:GFR levels were significantly lower, while serum creatinine and potassium levels were significantly higher in the SCH group. A weak negative correlation was observed between thyroid-stimulating hormone (TSH) and GFR (r = −0.243), and a positive correlation between TSH and creatinine (r = 0.232). Free thyroxine (fT4) showed negative correlations with potassium (r = −0.115) and phosphorus (r = −0.117). Free triiodothyronine (fT3) levels were positively correlated with uric acid (r = 0.161), potassium (r = 0.136), and phosphorus (r = 0.126). The prevalence of SCH increased significantly with advancing CKD stage (p = 0.003). In multivariate logistic regression analysis, decreased GFR was identified as an independent risk factor for SCH; each 1 mL/min/1.73 m² decrease in GFR was associated with a 2.9% increase in SCH risk (OR = 1.029; p < 0.001). Conclusion:Our findings demonstrate that SCH is common among predialysis CKD patients and is significantly associated with impaired renal function. Decreased GFR is an independent risk factor for SCH, and thyroid dysfunction may contribute to metabolic and electrolyte disturbances in CKD. Routine assessment of thyroid function during the predialysis period may provide clinical benefits for monitoring renal progression and early detection of metabolic complications.