Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarının aktarımında eğitici çizgi romanlara ait öğrenci görüşleri
Student views on educational comics in conveying the female heroes of the war of indepence
- Tez No: 989684
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN PAYASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Çizgi romanlar, Öğrenci görüşleri, Social studies, Comic strips, Opinions of students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarının aktarımında eğitici çizgi romanlara ait öğrenci görüşlerinin ortaya çıkarılması amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada 8. sınıf öğrencilerine Milli Mücadele'nin kadın kahramanları eğitici çizgi romanlar aracılığı ile verilmiş ve ardından öğrencilerin eğitici çizgi romanlar ile ilgili düşünceleri açık uçlu sorularla ortaya çıkarılmıştır. Çizgi romanların senaryo yazımı ve çizim aşaması 5 haftalık bir sürece yayılmış ve ardından çizgi romanlar 5 ders süresinde ( her ders 40 dakika) öğrencilerle birlikte incelenmiştir. Verilere 2024-2025 eğitim öğretim yılında Hatay'ın Antakya ilçesinde eğitimine devam eden 16 öğrencinin gönüllü katılımıyla ulaşılmıştır. Çizgi romanların tasarlanıp hazırlanmasından sonra öncelikle öğrencilerin çizgi romanlar hakkındaki hazır bulunuş seviyeleri yeterli düzeye çekilmiştir. Çizgi romanlar ders esnasında öğrencilerle birlikte incelenmiş ve ardından öğrenmenin gerçekleşmesi adına öğretim gerçekleştirilmiştir. Öğretim aşamasından sonra öğrencilere önceden hazırlanmış olan açık uçlu sorular yöneltilerek öğretim materyali olarak kullanılan çizgi romanlar hakkındaki görüşleri sorulmuştur. Hazırlanan açık uçlu sorulara verilen öğrenci cevapları analiz edilmiştir. Analizin sonucunda öğrencilerin eğitici çizgi romanların öğretim materyali olarak kullanılmasına olumlu olarak baktığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar alan yazını penceresinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to uncover students' narratives of educational comics depicting the female heroes of the war of independence. The study focused on the female heroes of the war of indepence presented to 8th grade students through educational comics, followed by a detailed exploration of the educational comics. The script writing and drawing phases of the comics took place over a five-week peripd, and the comics were then presented together over five 40 minute lessons. The data werwcollected throgh the voluntary participation of 16 students attending the Antakya district of Hatay during the 2024-2025 academic year. The comics werw designed and prepared the students readiness for comics was first raised to a sufficient level the comics werw examined with the students during the lesson, and than instruction was provided to ensure learning. after the instrucional phase the students were asked to provide pre-prepared openended questionas ask their opinions about the comics used as instructional materials. the student responses to the prepared open-ended questions were analyzed. The analysis revealed that the students had a positive attitude towards the use of educational comics instructional materials. the results were evaluated within the framework of the literature.