Erişkinlerde akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı arasındaki ilişki
The relationship between smartphone addiction and neck pain in adults
- Tez No: 989765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Akıllı telefon, Bağımlılık, Boyun, Erişkin, Pain, Smartphone, Addiction, Neck, Adult
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erişkinlerde akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülen bu araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olup anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul ve kurum izinleri sonrası çalışma, İstanbul Çekmeköy 8 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18-65 yaş arası bireylerle yürütülmüş ve toplam 338 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veriler; sosyodemografik sorular, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu ve Boyun Özürlülük Sorgulama Formu aracılığıyla yüz yüze toplanmıştır. Analizlerde SPSS 22.0 kullanılmış; kategorik değişkenler Ki-Kare, iki kategorili değişkenler için t testi, çok kategorili değişkenler için ANOVA testi uygulanmıştır. Niceliksel değişkenlerin karşılaştırılmasında Pearson korelasyonu, anlamlı ilişkilerde çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Analizlerde p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmada akıllı telefon bağımlılığı puanları orta düzeyde, boyun özürlülüğü ise düşük düzeyde saptanmıştır. Eğitim düzeyi önemli bir belirleyici olup ilkokul mezunlarında boyun özürlülüğü ve şiddetli özür oranları üniversite mezunlarına göre anlamlı biçimde yüksektir. Günlük kullanım süresi arttıkça bağımlılık ve boyun özürlülüğü düzeyleri değişmekte; 7-9 saat kullanıcılarında bağımlılık, 10 saat ve üzeri kullanıcılarında boyun özürlülüğü en yüksek değerlere ulaşmaktadır. Yaş arttıkça akıllı telefon bağımlılığı azalmakta, boyun özürlülüğü artmaktadır. Kullanım süresi her iki değişkenle de negatif ilişkili bulunmuştur. Regresyon analizine göre boyun özürlülüğünü belirleyen en güçlü değişkenin akıllı telefon bağımlılığı olduğu; yaşın pozitif, akıllı telefon kullanım süresinin ise negatif yönde etkide bulunduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, akıllı telefon bağımlılığı modelinde yaş ve kullanım süresi anlamlı iki belirteç olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, akıllı telefon bağımlılığı ile boyun özürlülüğü arasında düşük düzeyde de olsa anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Boyun özürlülüğünü belirleyen en güçlü değişkenin akıllı telefon bağımlılığı olması, bağımlı kullanımın postüral yüklenme ve kas iskelet sistemi üzerinde önemli etkiler yaratabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study, conducted to evaluate the relationship between smartphone addiction and neck pain in adults, is a cross-sectional and descriptive research carried out using a questionnaire method. Materials and Methods: Following ethical committee and institutional approvals, the study was conducted with individuals aged 18-65 who applied to İstanbul Çekmeköy No. 8 Family Health Center, and it was completed with a total of 338 participants. Data were collected face-to-face using sociodemographic questions, the Smartphone Addiction Scale–Short Version, and the Neck Disability Index. SPSS 22.0 was used for analysis; Chi-square test was applied for categorical variables, t-test for two-category independent variables, and ANOVA for variables with more than two categories. Pearson correlation was used for comparisons of quantitative variables, and multiple regression analysis was performed for statistically significant correlations. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Smartphone addiction scores were found to be at a moderate level, while neck disability was determined to be at a low level. Educational level emerged as a significant determinant; primary school graduates had significantly higher neck disability scores and severe disability rates compared to university graduates. As daily smartphone use increased, both smartphone addiction and neck disability levels changed; addiction scores were highest among those using 7-9 hours, while neck disability levels were highest among those using 10 hours or more. As age increased, smartphone addiction decreased while neck disability increased. Smartphone usage duration was negatively correlated with both variables. According to the regression analysis, smartphone addiction was the strongest predictor of neck disability; age had a positive effect, whereas smartphone usage duration had a negative effect. In contrast, age and usage duration were the two significant predictors in the smartphone addiction model. Conclusion: This study demonstrated a significant but low-level positive relationship between smartphone addiction and neck disability. The fact that smartphone addiction was the strongest predictor of neck disability suggests that addictive smartphone use may lead to considerable postural load and musculoskeletal impacts.