Erken evlilikler ve çocuk yetiştirmede karşılaştıkları sorunlar üzerine bir inceleme: İstanbul Sancaktepe örneği
An examination of early marriages and the challenges encountered in child-rearing: The case of Sancaktepe, Istanbul
  1. Tez No: 989770
  2. Yazar: CEYLAN ÇINKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile yapısı, Çocuk yetiştirme, Family structure, Child rearing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Erken evlilik yapmış kadınların evlilik deneyimleri ve erken evlilikte dünyaya gelen çocukları yetiştirme sürecinde karşılaştıkları sorunların incelendiği bu araştırma İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde 18 yaşından önce evlilik yapmış, çocuğu olan 20 kadın ile yürütülmüştür. Görüşmeler yüz yüze yapılmıştır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi için nitel araştırma yöntemiyle geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi ve yorumlanmasında araştırmada elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma soruları ile ilgili temalar oluşturulmuştur. Belirlenen temalar çerçevesinde tematik analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulgularında katılımcıların en küçüğü 15 yaşında ve en büyüğü ise 17 yaşında evlilik yaşamıştır. Araştırmanın yapıldığı zamanda katılımcıların en küçüğünün 27, en büyüğünün ise 64 yaşında olması, bu evliliklerinin nesilden nesile devam ettiğini göstermektedir. Görüşülen kadınların çoğunun düşük eğitim seviyesine sahip olduğu ve iş hayatına katılmayarak yalnızca ev içi işleri yürüttüğü görülmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu görücü usulüyle evlendiği ve evlilik kararında aile büyüklerinin etkisinin çok olduğu görülmektedir. Evlilik sonrası süreçte ev içi sorumlulukların ağır geldiği, geniş aile yapısından kaynaklanan uyum sorunları ön plana çıkmaktadır. Çocuk yetiştirme sürecinde ise genç yaşta anne olmanın getirdiği deneyimsizlik, bilgisizlik, eş desteğinin bu konuda yetersiz olmasından dolayı katılımcıların zorluklar yaşadığı görülmektedir. Bazı kadınlar çocuklarını istedikleri gibi yetiştiremediklerini, bazıları ise koşullarına rağmen ellerinden geleni yaptıklarını söylemektedirler. Genel olarak bulgular, erken yaşta evlenen kadınların hem evlilik hem de çocuk yetiştirme süreçlerinde zorluklarla karşılaştıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the marital experiences of women who married at an early age and the challenges they encounter while raising children born within these early marriages. The research was conducted in the Sancaktepe district of Istanbul with 20 women who married before the age of 18 and have at least one child. The interviews were conducted face-to-face. A semi-structured interview form, developed within the framework of thequalitative research method, was used to collect the data. The qualitative data were analyzed and interpreted using the MAXQDA software. Themes were generated in line with the research questions, and a thematic analysis was conducted based on these themes. The findings reveal that the youngest participant married at the age of 15 and the oldest at 17. At the time of the study, participants' ages ranged from 27 to 64, indicating that such marriages have persisted across generations. Most of the interviewed women had a low level of education and did not participate in the workforce, instead taking on domestic responsibilities. The majority had married through arranged marriages, with the decisions being heavily influenced by elder family members. Following marriage, participants frequently reported that household responsibilities were overwhelming and that challenges related to living within an extended family structure were prominent. In the child-rearing process, participants experienced difficulties stemming from the inexperience and lack of knowledge associated with becoming mothers at a young age, compounded by insufficient spousal support. Some Women expressed that they were unable to raise their children as they wished, while others stated that they did their best despite their circumstances. Overall, the findings indicate that women who marry at an early age encounter various difficulties throughout both their marital lives and child-rearing processes.