Ergenlik öncesi ratlarda sitikolin uygulamasının over ve endometriyum gelişimi üzerine etkisi
The effect of citicoline administration on ovarian and endometrial development in pre-adolescent rats
- Tez No: 989780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER EFNAN MELEK ARSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Endokrin bozucu, endometriyum, ergenlik, over, sitikolin, Endokrin sistem, Sitidin difosfat kolin, Citicoline, endocrine disruptor, endometrium, ovary, puberty, Endocrine system, Cytidine diphosphate choline
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Puberte, çocukluktan yetişkinliğe geçişte fiziksel ve hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde gonadal hormonlardaki artış, büyüme hızını ve üreme kapasitesini etkiler. Genetik, çevresel ve endokrin bozucu faktörler puberte zamanlamasında rol oynar. Hücre zarının onarımında görev alan ve bilişsel fonksiyonları destekleyen sitikolin, son yıllarda takviye edici olarak yaygınlaşmıştır. Ancak ergenlik üzerindeki etkileri yeterince bilinmemektedir. Bu çalışmada, sitikolinin dişi ratlarda over ve endometriyum gelişimi üzerindeki etkilerini inceleyerek, puberte sürecine olası katkılarını ve erken ergenlik mekanizmalarındaki rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmada 25 günlük, yaklaşık 80 ± 20 g ağırlığında 32 adet ergenliğe girmemiş dişi sprague-dawley rattan faydalanıldı. Ratlar rastgele her bir grupta 8 rat olacak şekilde 4 gruba bağımsız bir görevli tarafından sınıflandırıldı. Sitikolin, 3 gruba içeriği belirlenmiş şekilde sırasıyla 100 mg/kg/doz, 200 mg/kg/doz ve 400 mg/kg/doz dozlarında intraperitoneal yolla 10 gün süreyle uygulandı. Kontrol grubuna ise aynı süre boyunca serum fizyolojik intraperitoneal yolla verildi. 10 günün sonunda ratlar sakrifiye edildi. Over ve endometriyum dokuları incelendi. BULGULAR: Çalışmamız sitikolinin over folikül gelişimi ve endometrium kalınlığı üzerinde doz-yanıt ilişkisine sahip belirgin bir modülatör etki gösterdiğini; orta doz uygulamanın erken folikül gelişimini desteklerken, yüksek dozun geç folikül aşamaları ve luteal yapılar üzerinde daha belirgin değişikliklere yol açtığını ortaya koymaktadır. SONUÇ: Sitikolinin over ve endometriyum morfolojisi üzerinde etkili olabileceği ve özellikle folikül gelişimi ile endometriyal yapıda anlamlı değişiklikler oluşturabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of citicoline administration on ovarian and endometrial development in pre-adolescent rats AIM: Puberty is a process involving physical and hormonal changes during the transition from childhood to adulthood. During this period, the increase in gonadal hormones affects growth rate and reproductive capacity. Genetic, environmental, and endocrine disrupting factors play a role in the timing of puberty. Citicoline, which is involved in cell membrane repair and supports cognitive functions, has become widely used as a supplement in recent years. However, its effects on adolescence are not well understood. This study aimed to evaluate the potential contributions of citicoline to the puberty process and its role in the mechanisms of early puberty by examining its effects on ovarian and endometrial development in female rats. MATERIALS AND METHODS: The study utilized 32 female Sprague-Dawley rats that had not yet reached puberty, weighing approximately 80 ± 20 g and aged 25 days. The rats were randomly assigned to 4 groups of 8 rats each by an independent administrator. The groups to receive citicoline were administered citicoline intraperitoneally at doses of 100 mg/kg/dose, 200 mg/kg/dose, and 400 mg/kg/dose, respectively, for 10 days. The control group received physiological saline intraperitoneally for the same period. At the end of 10 days, the rats were sacrificed. The ovaries and endometrial tissues were examined. RESULTS: Our study demonstrates that siticoline exhibits a pronounced modulatory effect with a dose-response relationship on ovarian follicular development and endometrial thickness; while moderate-dose administration supports early follicular development, high-dose administration leads to more pronounced changes in late follicular stages and luteal structures. CONCLUSION: Citicoline has been shown to potentially influence ovarian and endometrial morphology, and may induce significant changes particularly in follicular development and the structure of the endometrium.