1980 sonrası 20. yüzyılda Türkiye'de fotoğraf
Photography in Turkiye in the 20th century after 1980
  1. Tez No: 989820
  2. Yazar: BORA ŞENÇALAR
  3. Danışmanlar: PROF. SEÇKİN TERCAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Türkiye, Fotoğraf, Eğitim, History, Türkiye, Photography, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, 1980-2000 yılları arasındaki dönemi, Türk fotoğraf sanatının tarihsel gelişiminde bir kırılma ve yeniden yapılanma evresi olarak ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, fotoğrafın“gerçeğin tanığı”(belge) olma işlevinden sıyrılarak, sanatçının öznel dünyasını ve fikrini yansıtan“kavramsal bir ifade aracına”(sanat) dönüşümünü incelemektir. Tez, bu dönüşümü üç temel dinamik üzerinden analiz etmektedir: 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yarattığı toplumsal travma ve içe kapanma; İFSAK ve AFSAD gibi derneklerin birer“sivil akademi”ve“laboratuvar”olarak üstlendiği kurucu rol; ve 1990'larda İstanbul Bienali ile başlayan küresel sanat ortamına entegrasyon süreci.Çalışmada, Şahin Kaygun'un öncülük ettiği“müdahaleci estetik”, Adnan Veli Kuvanlık ve Ahmet Öner Gezgin'in deneysel arayışları ile 1990'larda Kamil Fırat ve Orhan Alptürk gibi sanatçıların geliştirdiği yeni görsel dil, vaka analizleri üzerinden irdelenmiştir. Araştırma sonucunda, 1980-2000 aralığının homojen bir dönem olmadığı; geleneksel belgeselcilik, politik metaforlar ve radikal deneyselliğin bir arada var olduğu çok katmanlı bir geçiş süreci olduğu ortaya konmuştur. Bu dönem, fotoğrafın teknik bir zanaat olmaktan çıkıp, plastik sanatların ve çağdaş düşüncenin merkezine yerleştiği kurucu bir evredir.
Özet (Çeviri)
This study approaches the period between 1980 and 2000 as a phase of rupture and restructuring in the historical development of Turkish photography. The main aim of the study is to examine the transformation of photography from its function as a“witness of reality”(document) to a“conceptual means of expression”(art) that reflects the artist's subjective world and idea. The thesis analyzes this transformation through three fundamental dynamics: The social trauma and introversion created by the military coup of 12 September 1980; The founding role of associations such as İFSAK and AFSAD as“civil academy”and“laboratory”; and the process of integration into the global art scene that began with the Istanbul Biennial in the 1990s. This study examines the“interventionist aesthetics”pioneered by Şahin Kaygun, the experimental pursuits of Adnan Veli Kuvanlık and Ahmet Öner Gezgin, and the new visual language developed by artists such as Kamil Fırat and Orhan Alptürk in the 1990s through case studies. The research demonstrates that the 1980-2000 period was not a homogeneous period, but rather a multilayered transitional period in which traditional documentary filmmaking, political metaphors, and radical experimentation coexisted. This period is a founding phase in which photography ceased to be a technical craft and became central to the plastic arts and contemporary thought.