Psikolojik sözleşme ihlallerinin işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin düzenleyici rolü: Havacılık sektöründe bir araştırma
The moderator role of leader-member exchange on the impact of psychological contract breach on work alienation: A study in the aviation industry
  1. Tez No: 989887
  2. Yazar: FERHAN UÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Sivil Havacılık, Business Administration, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Psikolojik Sözleşme İhlali, İşe Yabancılaşma, Lider-üye Etkileşimi, Sivil Havacılık, Psychological Contract, Psychological Contract Breach, Work Alienation, Leader-Member Exchange, Civil Aviation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, psikolojik sözleşme ihlali, işe yabancılaşma ve lider-üye etkileşimi arasındaki olası ilişki ve nedenselliği tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda A grubu çalışma ruhsatına sahip yer hizmeti şirketleri çalışanları üzerinde bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Bal ve diğerleri (2010b) tarafından uyarlanan“Psikolojik Sözleşme İhlali Ölçeği”, Nair ve Vohra (2010) tarafından geliştirilen“İşe Yabancılaşma Ölçeği”ve Liden ve Maslyn (1998) tarafından geliştirilen“Lider-üye Etkileşimi Ölçeği”kullanılmıştır. Online şekilde gerçekleşen veri toplama süreci sonucunda 702 çalışandan elde edilen veriler araştırma amaçlarına uygun olacak şekilde AMOS ve SPSS istatistik programlarıyla analiz edilmiş; SPSS ortamında Hayes'in PROCESS makrosundan yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre işe yabancılaşma psikolojik sözleşme ihlalleri ile pozitif yönde ilişkiliyken, lider-üye etkileşimi ile negatif yönde ilişkilidir. Psikolojik sözleşme ihlalleri işe yabancılaşmayı pozitif; lider-üye etkileşimi ise negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca psikolojik sözleşme ihlallerinin işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin düzenleyici bir rolü vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the possible relationship and causality between psychological contract breach, work alienation, and leader-member exchange. For this purpose, a field research was conducted on the employees of ground handling companies with Group A operating licenses at Istanbul Airport and Sabiha Gökçen Airport. The“Psychological Contract Breach Scale”adapted by Bal et al. (2010b), the“Work Alienation Scale”developed by Nair and Vohra (2010) and the“Leader-Member Exchange Scale”developed by Liden and Maslyn (1998) were used as data collection tools. As a result of the online data collection process, the data obtained from 702 employees were analyzed using AMOS and SPSS statistical programs in accordance with the research objectives; Hayes' PROCESS macro was used in the SPSS environment. According to the analysis results, work alienation was positively correlated with psychological contract breaches, while it was negatively correlated with leader-member exchange. Psychological contract breaches positively predicted work alienation; Leader-member exchange has a negative effect. Furthermore, leader-member exchange has a moderating role in the effect of psychological contract breaches on work alienation.