The effectiveness of development aid in Somalia
Somali'de kalkınma yardımının etkililiği
  1. Tez No: 989893
  2. Yazar: MOHAMED ABDİRİZAK OMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GODWIN OLUSEYE OLASEHINDE WILLIAMS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Economic growth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uzun süren çatışmalar, siyasi istikrarsızlık ve zayıf kurumsal kapasite ile karakterize edilen kırılgan bir devlet olan Somali'de kalkınma yardımının etkinliğini değerlendirmektedir. İçsel büyüme modelinin rehberliğinde araştırma, kalkınma yardımı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştırırken, işgücüne katılım, teknolojik ilerleme, fiziksel sermaye ve insani gelişme gibi temel makroekonomik değişkenlerin etkilerini de dikkate alıyor. 1991'den 2020'ye kadar uzanan bir zaman serisi veri seti kullanılarak, Somali'deki diğer kontrol değişkenlerinin yanı sıra kalkınma yardımının kısa ve uzun vadeli etkileri, Otoregresif Dağıtılmış Gecikme çerçevesi dahilinde oluşturulmuştur. Bu çalışmanın en önemli sonucu, kalkınma yardımlarının Somali'deki ekonomik büyümeyi hem kısa hem de uzun vadede yavaşlatmasıdır. Tez, kalkınma yardımlarının diğer ülkelerde daha önce tanımlanan çeşitli nedenlerden dolayı ekonomik büyümeye zarar verebileceği sonucuna varmaktadır. Bu faktörler arasında kalkınma yardımının yolsuzluk, sivil huzursuzluk, bağımlılık ve yardım alan ülkelerdeki yerli üretimdeki düşüş gibi sorunları daha da kötüleştirme yeteneği yer alıyor. Tüm bu faktörler, dış yardımları etkisiz hale getirmekle kalmayıp, aslında dış yardımların ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemesine de neden olabiliyor. Ayrıca, bu sonuç muhtemelen Somali'nin yardımların etkililiğini sağlamak için ihtiyaç duyulan güçlü kurumlara sahip olmaması gerçeğiyle de bağlantılıdır. Bir dizi faydalı politika tavsiyesi sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The paper assesses the effectiveness of development aid in Somalia, a fragile state characterized by continued violence, political instability, and limited institutional capacity. The paper investigates the development aid-economic growth nexus considering the influence of the major macroeconomic determinants such as labor force participation, technological progress, physical capital accumulation, and human development. The paper is informed by the precepts of the endogenous growth model. Autoregressive Distributed Lag model is used to determine the short- and long-run effects of development aid and other control variables on the economic growth of Somalia using a time-series data spanning 1991-2020. The most significant finding of the study is that, both in the short and the long run, development aid has been deterring the economic growth of Somalia. The thesis finds that development assistance could hamper economic advancement due to a series of reasons already proven elsewhere. Apparent among them are possibilities of such assistance broadening issues such as dependency, civil unrest, corruption, and decreased local production in recipient nations. All of these, besides rendering foreign aid ineffective, also stand to negatively affect economic growth. In addition, this finding is probably linked to the absence of good institutions in Somalia that are necessary for ensuring aid effectiveness. Some constructive policy recommendations are proposed.