Integrated marketing management and data analysis in modern business environments
  1. Tez No: 989903
  2. Yazar: ABDELWAHAB DESSOUKY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OJONUGWA USMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veriye Dayalı Analitik, Entegre Pazarlama Yönetimi, E-Ticaret, Mobilya Perakendeciliği, Mevsimsellik, Dönüşüm Optimizasyonu, Dijital Pazarlama, Envanter Senkronizasyonu, Data-Driven Analytics, Integrated Marketing Management, E-Commerce, Furniture Retail, Seasonality, Conversion Optimization, Digital Marketing, Inventory Synchronization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Hızla değişen dijital ticaret dünyasında, pazarlama kararlarını yalnızca sezgiye dayandırmak artık etkili değildir; özellikle de mobilya e-ticareti sektöründe. Bu sektörde yapılan alışverişler genellikle yüksek tutarlı ve seyrek olup, yoğun reklam harcamalarına rağmen dönüşüm oranları düşük kalmaktadır. Bu çalışma, Entegre Pazarlama Yönetimi (Integrated Marketing Management - IMM) yaklaşımının ve veri odaklı analitiğin Hollanda'daki mobilya e-ticareti perakendecileri arasındaki dönüşüm oranları üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için, bağımsız Welch iki örneklem t-testi ve logit regresyon analizine dayalı nicel bir yöntem kullanılmıştır. Analiz, şirketin WordPress/WooCommerce platformundan elde edilen anonimleştirilmiş veriler ile Google Ads ve Meta Ads reklam verilerine dayanmaktadır. Veriler, yapılandırılmış CRM süreçleri kullanılarak entegre edilmiş ve analiz için hazırlanmıştır. Temel bulgular, kişiselleştirme, envanter otomasyonu ve mevsimsellik gibi IMM odaklı uygulamalarının daha istikrarlı getiriler ve daha yüksek dönüşüm oranları sağladığını göstermektedir. Logit regresyon sonuçları da kişiselleştirme, envanter otomasyonu ve mevsimselliğin dönüşüm oranını artırdığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, işletmelerin kişiselleştirilmiş hedeflemeyi geliştirmesi, pazarlama platformlarını envanter otomasyonu ile uyumlu hale getirmesi ve mevsimsel talep doğrultusunda reklam bütçelerini optimize etmesi gerektiğini önermektedir. Bu sayede mobilya e-ticareti şirketleri dönüşüm oranlarını artırabilir, pazarlama verimliliğini geliştirebilir ve ekipler arası karar alma süreçlerini güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
In the rapidly changing world of digital commerce, relying solely on instinct for marketing decisions is no longer effective, especially in the furniture e-commerce sector. Purchases in this sector tend to be large and infrequent, and conversion rates remain low despite significant advertising expenditures. This study explores how the Integrated Marketing Management (IMM) approach and data-driven analytics affect conversion rates among e-commerce furniture retailers in the Netherlands. To achieve this objective, a quantitative approach based on an independent Welch two-sample t-test and logit regression analysis was used, drawing on anonymized data from the company's WordPress/WooCommerce platform and advertising data from Google Ads and Meta Ads. The data was integrated and prepared using structured CRM pipelines. The main findings reveal that using an IMM approach, such as personalization, inventory automation, and seasonality, leads to more consistent returns and conversion rates. Also, the results from the logit regression indicate that personalization, inventory automation, and seasonality increase the conversion rate. This study suggests that businesses should improve personalized targeting, align marketing platforms with inventory automation, and optimize seasonal demand budgets to help furniture e-commerce companies boost conversion rates, make marketing more efficient, and support better decision-making across teams.