Nonekstensif fizikte optimizasyon yöntemleri ve bağ koşullarının etkisi
Optimization methods in nonextensive physics and effect of the constraints
- Tez No: 114119
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ BÜYÜKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nonekstensif termoistatistik, Kuantum Gazları, G-on parçacığı, Nonextensive thermostatistics, Quantum Gases, G-on Particle
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET NONEKSTENSİF TERMOİSTATİSTİKTE OPTİMİZASYON METOTLARININ İNCELENMESİ VE BAĞ KOŞULLARININ ETKİSİ UNCU, Haydar Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi Büyükkılıç Temmuz 2001, 55 sayfa Bu çalışmada, genelleştirilmiş (nonekstensif) termoistatistik tanıtılmakta, bu çerçevede g-onun dağılım fonksiyonları farklı yöntemlerle elde edilmektedir. Bozon, fermion ve g-on için dağılım fonksiyonlarının elde edilmesi farklı yöntemler kullanılarak anlatılmaktadır. Dağılım fonksiyonlarını elde etmekte başvurulan optimizasyon yöntemlerinden biri olan steepeest descent yöntemine özel önem verilmektedir. Akışkanlar kuantum istatistiksel mekanik için uygulama alanı olarak seçilmekte ve akışkanların termodinamik denklemleri elde edilmektedir. Entropi indisi q-l için standart sonuçlara ulaşılmaktadır. Fiziksel sonuçların seçilen optimizasyon yöntemlerinden bağımsız olduğu, ancak seçilen entropi ve bağ koşullarına bağlı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMISATION METHODS IN NONEXTENSIVE PHYSICS AND EFFECT OF THE CONSTRAINTS UNCU, Haydar Master Thesis, Physics Department Supervisor: Prof. Dr. Fevzi Büyükkılıç July 2001, 55 pages In this study, nonextensive thermostatistics is introduced, in this frame g-on statistics and distribution functions of g-on is obtained through different methods. The obtaining of distribution functions of boson, fermion and g-on by the use different methods are explained. Steepest-descent method which is one of the optimization methods for obtaining distribution functions is especially described. Fluids are chosen for application to quantum statistical thermodynamics and their thermodynamical equations are obtained. It is concluded that; if entropic index q approaches to unity (q- 1) standard results are recovered. It is seen that physical results are independent of optimization methods but dependent of chosen entropy and constraints.