Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının bilgisayar ortamında bireye uyarlanmış test olarak uygulanabilirliğinin incelenmesi
An investigation of the applicability of the Academic Personnel and Graduate Education Entrance Examination as a computerized adaptive test
- Tez No: 990001
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ALES, Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test, Madde Tepki Kuramı, Academic Personnel and Postgraduate Education Entrance Exam, Computerized adaptive testing, Item Response Theory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kâğıt-kalem (KK) formatında uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'nın Bilgisayar Ortamında Bireye Uyarlanmış Test (BOBUT) olarak uygulanabilirliğini incelemektir. Bu doğrultuda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nden temin edilen verilerle post-hoc simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Simülasyonlarda madde kullanım sıklığı ve kapsam dengelemesi tüm koşullarda sabit tutularak, yetenek kestirim yöntemi olarak (Beklenen Sonsal Dağılım-BSD ve Maksimum Olabilirlik-MO), test sonlandırma kuralı olarak (standart hata SH < 0.30, < 0.40, <0.50 ve sabit madde sayısı MS = 15, 20) madde seçim yöntemi olarak (Maksimum Fisher Bilgisi, Kullback-Leibler Bilgisi, Ağırlıklandırılmış Olabilirlik Bilgisi, Verimlilik Dengeli Bilgi) kullanılmıştır. Simülasyon sonuçlarına göre, alt testlerin BOBUT uygulaması için ölçme hassasiyeti açısından uygun koşulların; yetenek kestirim yöntemi olarak BSD, madde seçim yöntemi olarak Maksimum Fisher Bilgisi ve test sonlandırma kuralı olarak MS = 20 olduğu belirlenmiştir. Post-hoc simülasyon sonuçlarına dayanarak, ALES'in canlı BOBUT uygulaması geliştirilmiş ve 101 katılımcıya hem ALES KK hem de ALES BOBUT uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların ALES sayısal alt test canlı BOBUT uygulamasından elde ettikleri yetenek düzeyleri ile ALES KK uygulamasından elde ettikleri yetenek düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamış ve yetenek düzeyleri arasında .75 düzeyinde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Buna karşın, sözel alt testte katılımcıların canlı BOBUT ve KK uygulamalarından elde ettikleri yetenek düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, yetenek düzeyleri arasında .59 düzeyinde v pozitif bir ilişki saptanmıştır. Kapsam dengelemesi açısından incelendiğinde, her iki alt testte de canlı BOBUT uygulamasında içerik dengelemesinin sağlandığı görülmüştür. Araştırma sonuçları, ALES'in sayısal alt testinde BOBUT'un, KK ile benzer ölçme gücüne sahip olduğunu ve daha az maddeyle daha hassas kestirimler sağlayabildiğini göstermektedir. Sözel alt testin BOBUT olarak uygulanabilirliğini artırmak için ise, okuma metinlerinin uzunluğunun ve yoğunluğunun optimize edilmesi, katılımcıların istediği alt testten başlama esnekliğinin sunulması ve mevcut BOBUT yaklaşımının, modül bazlı Çok Aşamalı Bireye Uyarlanmış Test (Multistage Adaptive Testing, MST) modeliyle karşılaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the applicability of the Academic Personnel and Graduate Education Entrance Examination (ALES), which is administered in a paper-and-pencil (PP) format, as a Computerized Adaptive Test (CAT) version. For this purpose, post-hoc simulations were conducted using data obtained from the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM). In the simulations, item exposure control and content balancing were held constant across all conditions, while ability estimation methods (Expected a Posteriori [EAP] and Maximum Likelihood [ML]), test termination rules (standard error thresholds of SE < 0.30, < 0.40, < 0.50, and fixed test lengths of 15 and 20 items), and item selection methods (Maximum Fisher Information, Kullback–Leibler Information, Likelihood-Weighted Information, and Efficiency-Balanced Information) were systematically varied. Simulation results indicated that the optimal conditions for CAT administration in terms of measurement precision were the use of the EAP ability estimation method, Maximum Fisher Information item selection, and a fixed test length of 20 items. Based on these post-hoc simulation results, a live CAT version of ALES was developed and administered to 101 participants alongside the traditional PP ALES. The findings showed that there was no statistically significant difference between ability estimates obtained from the live CAT and the PP administration for the quantitative subtest, and a strong positive correlation (r = .75) was observed between the two administrations. In contrast, a statistically significant difference was found between CAT and PP ability estimates for the verbal subtest, favoring the PP format, with a vii moderate positive correlation (r = .59) between the two sets of ability estimates. Examination of content balancing revealed that content constraints were successfully met in the live CAT administration for both subtests. Overall, the results demonstrate that the CAT version of the quantitative subtest of ALES provides measurement precision comparable to the PP format while achieving more accurate ability estimation with fewer items. To enhance the applicability of CAT for the verbal subtest, it is recommended to optimize the length and density of reading passages, allow examinees flexibility in choosing the starting subtest, and compare the current CAT approach with a module-based Multistage Adaptive Testing (MST) model.