Dijitalleşme ve anayasacılık
Digitalization and constitutionalism
  1. Tez No: 990003
  2. Yazar: İREM NUR BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Dijital Haklar, Dijital Anayasacılık, Veri Egemenliği, Temel Hak ve Özgürlükler, Digitalization, Digital Transformation, Digital Rights, Digital Constitutionalism, Data Sovereignty, Fundamental Rights and Freedoms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, yalnızca teknolojik araçlarla sınırlı bir gelişme olmayıp toplumsal, ekonomik, kültürel ve hukuki alanlarda da çok yönlü bir dönüşüm sürecini ifade etmektedir. Bireyin gündelik yaşam alışkanlıklarından, devletlerin kurumsal yapısına kadar uzanan bu dönüşüm kaçınılmaz bir şekilde hukuk sistemlerini ve anayasal düzenleri de etkilemiştir. Veri erişimiyle güçlenen teknoloji sermayelerinin elde ettiği sınırsız, denetimsiz güç kamu aktörlerinin en büyük rakibi haline getirmiştir. Bu bağlamda dijitalleşme klasik iktidar anlayışını temelden dönüştürerek yeni egemenlik anlayışı inşa etmiştir. Veri dayalı yeni güç algısında platform iktidarları, veri üretimi, aktarımı ve depolama süreçleriyle bireylerin temel hak ve hürriyetlerini doğrudan etkileyen yapıyı oluşturmuştur; oluşan yeni durum anayasacılık ve temsil ettiği değerlerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Dijital çağda yaşanan yeni iktidar yarışı, egemenlik krizlilerine anayasal düzlemde sonuç aranmaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızda dijital anayasacılığın anlamı, kapsamı ve içeriğini tartışıp analiz etmeye;temel hak ve özgürlüklerin koruması doğrultusunda anayasacılığın etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Digitalization is not only a technological development, but also a wide transformation in social, economic, cultural and legal areas. This process changes people's Daily lives and also the structures of states. Because of easy access to data, techonology companies have gained great power. This power has become a strong rival to public authorities. As a result, the traditional idea of state power has changed and new form of sovereignty has appeared. İn the new system, platforms control data production, transfer and storage. These activities affect people's fundamental rights and freedoms. For this reason, it is necessary to rethink the idea of constitutionalism in the digital age. This study discusses what digital contitutionalism means, its scope and features, and how it can help protect fundamental rights and freedoms in todays World.