Dijital gözetim çağında kişisel verilerin özel hayata saygı hakkı kapsamında korunması
Protection of personal data within the scope of the right to respect for private life in the age of digital surveillance
  1. Tez No: 990005
  2. Yazar: NURBANU KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Dijital Gözetim, Özel Hayata Saygı Hakkı, Mahremiyet, Kişisel Verilerin Korunması Hakkı, Temel Hak ve Özgürlükler, Surveillance, Digital Surveillance, Right to Privacy, Personal Data Protection, Fundamental Rights and Freedoms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada dijital teknolojilerin kişilerin temel hak ve özgürlük alanlarında yarattığı değişim, kişilerin mahremiyet alanının korunmasına ilişkin taleplerinin dönüşümü bağlamında, güncel riskler ile bu değişimin yarattığı sonuçların insan hakları hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Günümüz toplumunda, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen gözetim modern toplum öncesi dönemden farklı olarak yalnızca devlet tarafından değil; şirketler, ticari amaç güden kuruluşlar, işverenler ve hatta bireyler tarafından uygulanmaktadır. Buna karşı özel hayata saygı ve kişisel verilerin korunması hakkına ilişkin, bireyin mahremiyet alanına yönelik dijital araçlar kullanılarak gerçekleştirilen müdahalelere karşı sağlanan koruma, gelişen uluslararası içtihatlar önem ve görünürlük kazanmaktadır. Kişisel verilerin korunması hakkı, bireyin dijital çağda mahremiyete bakış açısına bağlı olarak özel hayatın saygı hakkı sınırlarından taşarak, temel hak ve özgürlükler açısından yeni bir bakış açısının oluşturulması gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. Dijital gözetime karşı kişisel verilerin korunmasına ilişkin hukuki çerçeve ve potansiyel risklerin insan hakları ile bağlantısı özel hayata saygı hakkından kaynaklanmaktadır. Tezimizde bu çerçevede dijital gözetim uygulamaları ile kişi mahremiyetine yönelik gerçekleştirilen müdahalelere karşı; kişisel verilere özel hayata saygı hakkı bağlamında, hukuk düzenlemeleri ve yargı kararları ile sağlanan korumaların temel hak ve özgürlükler bakımından yeterliliğinin gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate, within the framework of human rights law, the changes brought about by digital technologies in individuals' fundamental rights and freedoms, the transformation of demands regarding the protection of personal privacy, the current risks arising from these developments, and their consequences. In contemporary society, surveillance carried out through digital technologies is implemented not only by the state—as was the case prior to modern society—but also by companies, commercial entities, employers, and even individuals. In response, the protection afforded against intrusions into individuals' private spheres carried out through digital means, particularly in relation to the right to respect for private life and the right to the protection of personal data, has gained importance and visibility in the light of developing international jurisprudence. The right to the protection of personal data, influenced by individuals' perspectives on privacy in the digital age, extends beyond the traditional boundaries of the right to respect for private life and creates the need for a new perspective on fundamental rights and freedoms. The legal framework for the protection of personal data against digital surveillance and the potential risks associated with it are rooted in the right to respect for private life. Within this context, the objective of this thesis is to realistically assess the adequacy, in terms of fundamental rights and freedoms, of the legal regulations and judicial decisions that provide protection against digital surveillance practices and intrusions into individual privacy.