Kur'ân'da adı geçen Ülü'l-azm peygamberlerin beşerî tepkilerinin analizi
Analysis of the human reactions of the Ülu al-azm prophets mentioned in the Qur'an
- Tez No: 990057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Qur'an, Prophethood, Prophets of Firm Resolve, Psychological Reactions, Emotional Reactions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, peygamberleri yalnızca ilahî mesajın tebliğcileri olarak değil; aynı zamanda çeşitli insani duygular yaşayan şahsiyetler olarak tanıtmaktadır. Bu yönüyle peygamberler, soyut ve tarih dışı figürler olmaktan çıkarak, iman edenler için somut ve uygulanabilir örneklikler hâline gelmiştir. Özellikle Kur'ân'da“Ülü'l-azm”olarak nitelendirilen Hz. Nûh, Hz. İbrahim, Hz. Mûsâ, Hz. Îsâ ve Hz. Muhammed'in gösterdikleri sabır, azim, tevekkül, hikmet ve liderlik vasıfları nedeniye peygamberlik kurumunun en güçlü temsilcileri oldukları söylenebilir. Bu çalışma, söz konusu beş peygamberin Kur'ân kıssalarında ortaya konulan psikolojik ve duygusal tepkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada onların korku, üzüntü, sevinç, merhamet ve şaşkınlık gibi insani haller karşısında sergiledikleri tavırlar analiz edilerek, bu tavırların peygamberlik misyonuna etkileri ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, Ülü'l-azm peygamberlerin insani yönlerinin nübüvvet vazifelerini zayıflatmadığını, aksine güçlendirdiğini göstermektedir. Kur'ân'ın çizdiği peygamber portresi, hatasız ve donuk bir varlık değil; duygularıyla, endişeleriyle ve sabırlarıyla insanlığa yol gösteren şahsiyetlerdir. Bu açıdan Ülü'l-azm peygamberlerin örnekliği, yalnızca tarihsel bir değerlendirme değil, günümüz Müslüman bireylerinin dînî ve ahlâkî kimlik inşasında da dinamik bir referans kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an presents the prophets not only as messengers of divine revelation but also as human beings who experienced a variety of emotions. In this respect, prophets are portrayed not as abstract, ahistorical figures but as tangible and applicable role models for believers. In particular, those referred to in the Qur'an as Ülü'l-azm—Noah, Abraham, Moses, Jesus, and Muhammad—stand out as the strongest representatives of the prophetic institution through their qualities of patience, determination, trust in God, wisdom, and leadership. This study aims to examine the psychological and emotional responses of these five prophets as depicted in the Qur'anic narratives. By analyzing their reactions to human conditions such as fear, sorrow, joy, compassion, and astonishment, the research seeks to highlight the moral resilience and unwavering commitment to divine mission that form the foundation of prophethood. The findings demonstrate that the human aspects of the ulu'l-azm prophets did not weaken their prophetic duties but, rather, reinforced them. The Qur'anic portrayal of prophets is not that of flawless or static beings, but of figures who, with their emotions, anxieties, and perseverance, provide guidance for humanity. In this regard, the example of the ulu'l-azm prophets constitutes not only a subject of historical evaluation but also a dynamic source of reference for the construction of contemporary Muslim religious and moral identity.