Çocuğundaki ateş şikâyetiyle hastaneye başvuran annelerin akılcı ilaç kullanımı, ateş yönetimi ve anksiyete durumlarının incelenmesi
Investigation of rational medication use, fever management and anxiety status of mothers admitted to hospital with complaints of fever in their children
- Tez No: 990123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akılcı ilaç kullanımı, Çocuk hastalıkları, Rational drug use, Child diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocuğundaki ateş şikâyetiyle hastaneye başvuran annelerin ateşe yönelik bilgilerini, akılcı ilaç kullanımı, ateş yönetimi ve anksiyete durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel türde yapıldı. Araştırma verileri, Konya ilinde bulunan bir üniversite hastanesinin çocuk kliniklerinde ateş nedeniyle izlenen 1-5 yaş arası çocuğu olan anneler ile 7 Ocak-27 Nisan 2025 tarihleri arasında toplandı. Literatürde yer alan bilgiler doğrultusunda araştırmanın örneklem büyüklüğü G-power 3.1.9.7 programı kullanılarak 137 olarak belirlendi. Etik kurul izni, kurum izni ve annelerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam alındıktan sonra araştırma verileri yüz yüze olarak Bilgi Formu, Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği (AİKYETÖ), Ebeveyn Ateş Yönetimi Türk Versiyonu Ölçeği (PFMS-TR), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile toplandı. Araştırma verileri SPSS 25.0 programına aktarılarak, verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), karşılaştırmalı istatistikler (bağımsız gruplarda student t-testi, Tek Yönlü ANOVA, Kruskal-Wallis H testi, Mann-Whitney U testi) ve ilişki arayıcı (korelasyon) kullanıldı. Verilerin anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamasının 31,76±5,96 olduğu; eğitim durumunun %40,1'inin (n:55) üniversite ve üzeri; %68,6'sının (n:94) herhangi bir işte çalışmadığı bulundu. Annelerin AİKYETÖ toplam puan ortalaması 168,10±22,64; PFMS-TR puan ortalaması 36,23±4,19; BAÖ puan ortalaması 16,73±14,62 olarak belirlendi. Annenin eğitim durumunun artması, herhangi bir işte çalışma durumu, evde termometre olma durumu, ateşi 38°C ve üzeri olduğunda ateş düşürmeye yönelik uygulama yapma durumu, çocuğun ateşini termometreyle fark etme durumu, ateşi düşürmek için non-farmakolojik yöntemleri uygulama durumu, ateşin düşmemesi durumu ve eşlik eden diğer şikâyetleri nedeniyle hastaneye başvuru yapma durumunun AİKYETÖ puan ortalamasını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttırdığı saptandı (p<0,05). Araştırmada PFMS-TR puan ortalamasını ise evinde termometre olma durumunun istatistiksel olarak arttırdığı belirlenirken (p<0,05) BAÖ puan ortalamasını ise katılımcıların tanımlayıcı özellikleri etkilemekle beraber meydana gelen değişim istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Annelerin, eşlerinin ve çocuklarının yaş ortalaması ile AİKYETÖ, PFMS-TR, BAÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki korelasyon ile incelendiğinde; annenin ve eşinin yaşı ile AİKYETÖ, PFMS-TR, BAÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı saptandı (p>0,05). Çocuğun yaşı ile PFMS-TR puan ortalamaları arasında zayıf bir ilişki olduğu bulundu (r=0,204 p:0,017). Çocuğun yaşı arttıkça PFMS-TR puan ortalamasının arttığı belirlendi. Çalışma sonucunda, annelerin tanımlayıcı özellikleri ve hastaneye başvuru süreci ateş yönetimi ve akılcı ilaç kullanımlarını etkilediği belirlenirken, anksiyete düzeylerinde bir anlamlılık bulunmadı. Bu bağlamda, annelerin ateş yönetimi, akılcı ilaç kullanımı ve anksiyete düzeyleri ile ilgili yeni araştırmaların planlanması, farkındalık çalışmaları ve eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study aimed to determine the knowledge of mothers who presented to the hospital with their children's fever regarding fever, rational drug use, fever management, and anxiety levels. Research data were collected between January 7 and April 27, 2025, from mothers with children aged 1-5 years who were being monitored for fever in the paediatric clinics of a university hospital in Konya. Based on the literature, the sample size was determined to be 137 using G*Power 3.1.9.7. After obtaining ethical committee approval, institutional permission, and written informed consent from the mothers, research data were collected face-to-face using an Information Form, the Parental Attitudes Towards Rational Drug Use Scale (PASRDU), the Turkish Version of Parental Fever Management Scale (PFMS-TR), and the Beck Anxiety Scale (BAI). Research data were transferred to SPSS 25.0, and descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation), comparative statistics (independent-samples Student t-test, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test), and correlation analysis were used to evaluate the data. The significance level for the data was set at p<0.05. The average age of the mothers participating in the study was 31.76±5.96; 40.1% (n:55) had a university degree or higher; and 68.6% (n:94) were not employed. The average total score for the mothers was 168.10±22.64 on the PASRDU, 36.23±4.19 on the PFMS-TR, and 16.73±14.62 on the BAI. It was found that an increase in the mother's education level, employment status, having a thermometer at home, applying fever-reducing methods when the fever is 38°C or higher, detecting the child's fever with a thermometer, applying non-pharmacological methods to reduce fever, persistent fever, and hospital visits due to other accompanying complaints all statistically significantly increased the mean score of the PASRDU (p<0.05). In the study, having a thermometer at home statistically increased the mean PFMS-TR score (p<0.05), whereas participants' descriptive characteristics affected the mean BAI score, but the change was not statistically significant (p>0.05). When the correlation between the mean age of mothers, their spouses, and children, and the mean scores of PASRDU, PFMS-TR, and BAI was examined, no statistically significant relationship was found between the age of the mother and her spouse and the mean scores of PASRDU, PFMS-TR, and BAI (p>0.05). A weak correlation was found between the child's age and the mean PFMS-TR scores (r = 0.204, p = 0.017). It was determined that the mean PFMS-TR score increased with the child's age. The study concluded that mothers' descriptive characteristics and hospital admission process influenced fever management and rational drug use, while no significant difference was found in anxiety levels. In this context, it is recommended that new research be planned regarding mothers' fever management, rational drug use, and anxiety levels, and that awareness campaigns and training programs be organized.