iklim değişikliği kaygısının ebeveyn olma algısına etkisi
The impact of climate change anxiety on perceptions of parenthood
- Tez No: 990125
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE LAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Ebelik eğitimi, Midwifery, Midwifery education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin iklim değişikliği kaygı düzeyleri ile ebeveyn olmaya ilişkin algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında T.C. Kafkas Üniversitesi'nde kayıtlı öğrenciler oluşturmuştur. Evreni bilinen örneklem yöntemine göre %99 güven seviyesi ve ±%5 örnekleme hatası ile 642 öğrenci olarak hesaplanmıştır. Ankete gönüllü katılmayı kabul eden 571 öğrenci ile tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu'. 'İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği' ve 'Ebeveyn Olmaya İlişkin Algı Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Betimleyici istatistikler olarak frekans, yüzde ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. İki grup karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem t-testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise Tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. İklim değişikliği kaygısı ile ebeveyn olma algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek için Korelasyon Analizi uygulanmıştır. İki ölçek arasındaki ilişki incelendiğinde, iklim değişikliği kaygısı ile ebeveyn olmaya ilişkin algının istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin demografik özelliklerinin İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği puan ortalamalarını etkilemediği görülürken, Ebeveyn Olmaya İlişkin Algı Ölçeği puanlarının cinsiyet, yaş, eğitim alanı, baba çalışma durumu ve gelir durumu algısı gibi bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu sonuçlar, iklim değişikliğine yönelik endişelerin, gençlerin geleceklerine ve ebeveynlik rollerine ilişkin algılarına etki ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla İklim değişikliği kaygısı arttıkça ebeveyn olmaya yönelik algınında şekillendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between climate change anxiety levels and perceptions of parenthood among university students, and whether this relationship differs according to various demographic characteristics. The population consisted of students enrolled at Kafkas University in the 2024-2025 academic year. The population was calculated as 642 students using a known sampling method with a 99% confidence level and a ±5% sampling error. The study was conducted as a descriptive study with 571 students who voluntarily agreed to participate. Data were collected using a 'Personal Information Form', the 'Climate Change Anxiety Scale', and the 'Perceptions of Parenthood Scale'. SPSS 26.0 software package was used for data analysis. Descriptive statistics such as frequency, percentage mean, and standard deviation were calculated. Independent Samples t-test was used for comparisons between two groups, and One-Way ANOVA was used for comparisons between more than two groups. A correlation analysis was conducted to determine the relationship between climate change anxiety and perceptions of parenthood. When examining the relationship between the two scales, a statistically significant, weak positive correlation was found between climate change anxiety and perceptions of parenthood. While the demographic characteristics of the students did not affect the mean scores on the Climate Change Anxiety Scale, significant differences were found in the scores of the Perceptions of Parenthood Scale according to some variables such as gender, age, field of education, father's employment status, and perceived income level. These results indicate that concerns about climate change affect young people's perceptions of their future and parenting roles. Therefore, it was determined that as climate change anxiety increases, perceptions of parenthood are also shaped.