Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde vitamin mineral takviyesi kullanımının değerlendirilmesi
Assessment of vitamin/mineral supplement use among individuals aged 18–65 presenting to the Muğla Family Medicine Outpatient clinic
- Tez No: 990174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BATTALOĞLU İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Vitamin, Mineral, Takviye, Family medicine, Vitamin, Mineral, Supplement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerde vitamin/mineral takviyesi kullanımlarını, sosyodemografik özellikler, kişisel alışkanlıklar ve kronik hastalıklar gibi kullanımlarındaki bilgi tutum ve davranışları değerlendirmek amaçlı yapılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmadan elde edilen bulguların istatistiksel analizleri R 4.2.3 programı (R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nicel değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş ve değişkenlerin hiçbirinin normal dağılıma uymadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, tüm nicel değişkenlere ilişkin tanımlayıcı istatistikler medyan (25.–75. persantil) şeklinde ifade edilmiştir. Nitel değişkenler frekans (%) olarak özetlenmiş, nitel değişkenler arasındaki bağımsızlık ilişkileri ki-kare bağımsızlık testi ile incelenmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak kabul edilmiştirMuğla Eğtim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine 01.07.2025-01.08.2025 tarihlerinde başvuran bireylere yüz yüze 34 soruluk anket uygulayarak yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 260 bireyin yaşlarının medyan değeri 34,5 (27,0–54,0) olup, en düşük yaş 18, en yüksek yaş 65dir. Bireylerin beden kitle indeksi (BKİ) medyanı 25,06 (22,83–28,28) olarak belirlenmiştir. Yaş dağılımına bakıldığında, bireylerin %48,5'inin (n=126) 18–33 yaş, %21,2'sinin (n=55) 34–49 yaş ve %30,4'ünün (n=79) 50–65 yaş aralığında olduğu saptanmıştır. BKİ gruplarına göre değerlendirildiğinde bireylerin %49,2'sinin (n=128) BKİ'si 25 ve altında, %33,5'inin (n=87) 25–29,9 aralığında, %17,3'ünün (n=45) ise 30 ve üzerindedir. Cinsiyet dağılımı incelendiğinde bireylerin %56,5'inin (n=147) kadın, %43,5'inin (n=113) erkek olduğu görülmüştür. Medeni durum açısından bireylerin yarısının evli (%50,0; n=130) ve yarısının bekar (%50,0; n=130) olduğu belirlenmiştir. Gelir durumuna göre bireylerin %55,4'ünün (n=144) gelirinin giderine denk, %31,9'unun (n=83) gelirinin giderinden az, %12,7'sinin (n=33) ise gelirinin giderinden fazla olduğu tespit edilmiştir. Birlikte yaşama durumuna bakıldığında bireylerin %68,5'inin (n=178) çekirdek aile ile, %26,2'sinin (n=68) yalnız, %5,4'ünün (n=14) ise oda arkadaşıyla yaşadığı saptanmıştır. Eğitim düzeyine göre bireylerin %62,3'ünün (n=162) üniversite mezunu, %19,2'sinin (n=50) lise, %18,5'inin (n=48) ise ilkokul mezunu olduğu görülmüştür. Kronik hastalık durumu açısından değerlendirildiğinde bireylerin %48,1'inin (n=125) kronik hastalığı bulunduğu, %51,9'unun (n=135) ise kronik hastalığının olmadığı belirlenmiştir Sonuç: Aile hekimliği polikliniklerine başvuran bireyler arasında vitamin ve mineral takviyesi kullanımı ve büyük bir kısmının bu takviyeleri hekim önerisi veya reçetesi doğrultusunda temin etmekte ve kullanmakta olduğunu belirledik. Bununla birlikte, profesyonel yönlendirmelere dayanmayan, kişisel karar, çevresel etkiler ve sosyal medya gibi kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda kullanımın da yoğunluğunu tespit ettik. Toplumun bu konuda bilgilendirilmesi hem bireysel sağlık risklerinin azaltılması hem de akılcı takviye kullanımının yaygınlaştırılması açısından gereklidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Vitamin and Mineral Supplement Use Among Individuals Aged 18–65-Attending the Family Medicine Outpatient Clinic at Muğla Training and Research Hospital Objective: This study aimed to evaluate the use of vitamin and mineral supplements among individuals aged 18–65 who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic at Muğla Training and Research Hospital. The assessment focused on sociodemographic characteristics, personal habits, chronic diseases, and the participants' knowledge, attitudes, and behaviors regarding supplement use. Materials and Methods: Statistical analyses of the study findings were conducted using R version 4.2.3 (R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria). The normality of quantitative variables was assessed using the Shapiro–Wilk test, which revealed that none of the variables followed a normal distribution. Therefore, descriptive statistics for all quantitative variables were expressed as median (25th–75th percentile). Qualitative variables were summarized as frequency (%), and associations between categorical variables were examined using the chi-square test of independence. A significance level of α = 0.05 was adopted for all analyses. This descriptive and cross-sectional study was conducted through a face-to-face survey consisting of 34 questions administered to individuals who visited the Family Medicine Outpatient Clinic at Muğla Training and Research Hospital between July 1 and August 1, 2025. Results: The median age of the 260 participants included in the study was 34.5 (27.0–54.0), with a minimum age of 18 and a maximum of 65. The median body mass index (BMI) was 25.06 (22.83–28.28). Age distribution revealed that 48.5% (n=126) of participants were aged 18–33, 21.2% (n=55) were aged 34–49, and 30.4% (n=79) were aged 50–65. Based on BMI categories, 49.2% (n=128) had a BMI of 25 or below, 33.5% (n=87) were in the 25–29.9 range, and 17.3% (n=45) had a BMI of 30 or above. Gender distribution showed that 56.5% (n=147) were female and 43.5% (n=113) were male. Regarding marital status, 50.0% (n=130) were married and 50.0% (n=130) were single. In terms of income status, 55.4% (n=144) reported income equal to expenses, 31.9% (n=83) had income less than expenses, and 12.7% (n=33) had income exceeding expenses. Living arrangements indicated that 68.5% (n=178) lived with their nuclear family, 26.2% (n=68) lived alone, and 5.4% (n=14) lived with a roommate. Educational status showed that 62.3% (n=162) were university graduates, 19.2% (n=50) were high school graduates, and 18.5% (n=48) were primary school graduates. Regarding chronic disease status, 48.1% (n=125) had a chronic illness, while 51.9% (n=135) did not. Conclusion: Among individuals attending family medicine outpatient clinics, the use of vitamin and mineral supplements was prevalent, with a majority obtaining and using these supplements based on physician recommendations or prescriptions. However, a significant portion also used supplements based on personal decisions, environmental influences, and information from sources such as social media, without professional guidance. Public education on this topic is essential to reduce individual health risks and promote rational supplement use.