Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran hastaların değerlendirmesi
Evaluation of patients presenting to the Family Medicine Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital
  1. Tez No: 990173
  2. Yazar: TESLİME ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Betül battaloğlu inanç
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, sağlık hizmetleri, başvuru nedenleri, tanı dağılımları, Muğla, Family medicine, health services, reasons for presentation, diagnosis distributions, Muğla
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran bireylerin sosyodemografik özelliklerinin, başvuru nedenlerinin ve tanı dağılımlarının retrospektif olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif ve tanımlayıcı desende tasarlandı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01.01.2024–01.01.2025 tarihleri arasında başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan bireylere ait poliklinik kayıtları analiz edildi. Verilerin sınıflandırılmasında standartlaştırılmış Olgu Kayıt Formu kullanıldı. Bulgular: Değerlendirilen toplam 6319 bireyin medyan yaşı 38 yıl olup, başvuruların en çok 19–39 yaş aralığında yoğunlaştığı görüldü. Bireylerin %52,2'si kadın, %47,8'i erkekti. Başvuranların %98,2'si T.C. uyruklu ve %78,1'i SGK kapsamında sağlık güvencesine sahipti. İnceleme sürecinde toplam 8.302 başvuru kaydı mevcuttu; bunların %81,7'si muayene, %13,2'si kontrol, %5,1'i ise rapor amacıyla yapılmıştı. En sık başvuru şikayetinin üst solunum yolu yakınmaları olduğu, en çok konulan tanılar arasında Z00 (şikayeti olmayan veya teşhis belirtilen kişilerin genel muayenesi ve netleştirilmesi), J06 (üst solunum yollarının birden fazla veya tanımlanmamış lokalizasyonlarda akut enfeksiyonlar), Z02 (idari nedenlere bağlı muayene ve konsültasyon; işe girme öncesi, ehliyet, evlilik öncesi muayene vb.) ve I10 (esansiyel hipertansiyon) kodlarının öne çıktığı belirlendi. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kullanım oranı %6,8 düzeyinde kaldı. Sonuç: Çalışmanın bulguları, poliklinik başvurularının büyük ölçüde erişkin yaş grubunda yoğunlaştığını, kadın bireylerin birinci basamak sağlık hizmetlerini daha sık kullandığını ve başvuruların çoğunlukla muayene amaçlı gerçekleştiğini göstermektedir. Randevu kullanım oranlarının düşük olması, koruyucu sağlık hizmetlerinin görünürlüğünün sınırlı kalması ve akut enfeksiyon yakınmalarının yoğunluğu, birinci basamak hizmetlerinin planlanmasında geliştirilmesi gereken alanlara işaret etmektedir. Bu sonuçlar; kronik hastalık izlemlerinin güçlendirilmesi, MHRS kullanımının artırılması, danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve sağlık okuryazarlığını destekleyen uygulamaların teşvik edilmesinin hizmet etkinliğini artırabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively examine the sociodemographic characteristics, reasons for presentation, and diagnosis distributions of individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital. Materials and Methods: This study was designed in a retrospective and descriptive format. Outpatient clinic records of individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital between 01.01.2024 and 01.01.2025 and met the inclusion criteria were analyzed. A standardized Case Record Form was used for the classification of data. Results: The median age of the 6319 individuals evaluated was 38 years, and presentations were most frequently concentrated in the 19–39 age group. Of the individuals, 52.2% were female and 47.8% were male. A total of 98.2% were Turkish citizens, and 78.1% had health insurance coverage under the Social Security Institution (SGK). During the study period, 8,302 presentation records were identified; 81.7% of these were for examination, 13.2% for follow-up, and 5.1% for reporting purposes. The most common presenting complaint was upper respiratory tract symptoms. Among the most frequently recorded diagnoses, the following ICD-10 codes were prominent: Z00 (general examination and evaluation of persons without complaint or with reported diagnosis), J06 (acute infections involving multiple or unspecified sites of the upper respiratory tract), Z02 (administrative examinations and consultations such as pre-employment, driver's license, premarital evaluations), and I10 (essential hypertension). The use rate of the Central Physician Appointment System (MHRS) remained at 6.8%. Conclusion: The findings of the study indicate that outpatient presentations were predominantly concentrated in the adult age group, women utilized primary care services more frequently, and most presentations were examination-oriented. The low rate of appointment use, the limited visibility of preventive health services, and the high proportion of acute infection-related complaints point to areas that need improvement in the planning of primary care services. These results suggest that strengthening chronic disease follow-up, increasing the use of MHRS, expanding counseling services, and promoting applications that support health literacy may enhance the effectiveness of primary care services.