Hipoglossal-fasiyal anastomoz hastalarında dil gücü ve yutmanın değerlendirilmesi: Videofloroskopi tabanlı kinematik analiz
Evaluation of tongue strength and swallowing in hypoglossal–facial anastomosis: A videofluoroscopic kinematic analysis
  1. Tez No: 990180
  2. Yazar: EMİRHAN AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TUTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: hipoglossal–fasiyal anastomoz, videofloroskopi, kinematik analiz, dil gücü, yutma etkinliği, yutma güvenliği, PAS, rezidü, hypoglossal–facial anastomosis, videofluoroscopy, kinematic analysis, tongue strength, swallowing efficiency, swallowing safety, Penetration–Aspiration Scale, residue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Klasik hipoglossal–fasiyal anastomoz (HFA) uygulanan hastalarda dil gücü ve yutma fizyolojisini videofloroskopi temelli kinematik analizle objektif olarak değerlendirmek; yaş ve cinsiyetçe benzer sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve dil gücü ile yutma etkinliği/güvenliği arasındaki ilişkileri incelemek. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, karşılaştırmalı çalışmaya 60 birey (HFA: n=30; kontrol: n=30) dâhil edilmiştir. HFA grubunda semptomatik yutma EAT-10, fasiyal fonksiyon Bölgesel House–Brackmann, dil atrofisi Martins skalası ile değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılarda anterior–posterior dil gücü, dudak kompresyon ve bukkal emme gücü ölçülmüştür. Videofloroskopik yutma çalışmasında oral ve faringeal fazlara ait zamansal/uzamsal kinematik parametreler hesaplanmıştır. Yutma etkinliği rezidü ölçütleriyle, güvenlik Penetrasyon–Aspirasyon Skalası (PAS) ile belirlenmiştir. Dil gücü ile yutma etkinliği/güvenliği göstergeleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle incelenmiştir. Bulgular: Gruplar yaş (49,4±2,6 vs 50,9±2,5 yıl; p=0,690) ve cinsiyet (%60 vs %53,3 erkek; p=0,602) açısından benzer dağılım göstermiştir. HFA grubunda tüm olgularda etkin göz kapamanın olduğu ve hastaların %73,3'ünde tüm bölgelerde istirahat simetrisinin sağlandığı görülmüştür. Anterior (22,7±1,5 kPa) ve posterior (14,7±1,4 kPa) dil gücü, kontrol grubuna göre (46,9±1,6 ve 37,5±1,5 kPa; her ikisi p<0,001) anlamlı düşük bulunmuştur. Oral hazırlık ve oral transit süreleri tüm kıvamlarda daha uzun bulunmuştur (p<0,05). Yutma etkinliği göstergesi olarak vallekular rezidü özellikle orta kıvam ve katıda, total faringeal rezidü ise tüm kıvamlarda daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yutma güvenliğinin hastaların %93,3'ünde korunduğu (PAS 1–2) görülmüştür. Katı kıvamda vallekular rezidü ile anterior dil gücü arasında negatif korelasyon izlenmiş olup (r=−0,441; p=0,015); priform sinüs rezidüsü ile ilişki saptanmamıştır. İnce sıvıda PAS skorunun, anterior (r=−0,410; p=0,024) ve posterior (r=−0,399; p=0,029) dil gücüyle negatif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Sonuç: HFA sonrası dil gücündeki belirgin azalma ve artmış faringeal rezidü yutma etkinliğini düşürse de, olası kompansatuvar mekanizmaların katkısıyla yutma güvenliği büyük ölçüde korunmaktadır. Dil gücü, yutma etkinliği ve güvenliği ile anlamlı ilişki göstermekte olup, dil odaklı rehabilitasyon stratejileri yutma etkinliğini artırmada yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To objectively evaluate tongue strength and swallowing physiology in patients who underwent classical hypoglossal–facial anastomosis (HFA) using videofluoroscopic kinematic analysis; to compare findings with age- and sex-matched healthy controls; and to examine associations between tongue strength and swallowing efficiency/safety. Materials and Methods: This cross-sectional, comparative study included 60 individuals (HFA: n=30; controls: n=30). In the HFA group, symptomatic swallowing was assessed with the EAT-10, facial function with the Regional House–Brackmann grading system, and tongue atrophy with the Martins scale. In all participants, anterior–posterior tongue strength, lip compression strength, and buccal squeeze strength were measured. Videofluoroscopic swallow study was used to calculate temporal and spatial kinematic parameters of the oral and pharyngeal phases. Swallowing efficiency was determined by residue parameters, and safety by the Penetration–Aspiration Scale (PAS). Correlations between tongue strength and indicators of swallowing efficiency/safety were analyzed. Results: The groups were comparable in age (49.4±2.6 vs 50.9±2.5 years; p=0.690) and sex distribution (60.0% vs 53.3% male; p=0.602). In the HFA group, effective eye closure was present in all cases, and resting symmetry across all facial regions was observed in 73.3% of patients. Anterior (22.7±1.5 kPa) and posterior (14.7±1.4 kPa) tongue strength were significantly lower than in controls (46.9±1.6 and 37.5±1.5 kPa; both p<0.001). Oral preparatory and oral transit times were longer across all consistencies (p<0.05). As indicators of swallowing efficiency, vallecular residue was higher particularly with moderately thick liquids and solids, while total pharyngeal residue was higher across all consistencies (p<0.05). Swallowing safety was preserved in 93.3% of patients (PAS 1–2). In solids, vallecular residue showed a negative correlation with anterior tongue strength (r=−0.441; p=0.015), whereas no association was found with pyriform sinus residue. With thin liquid, PAS scores were negatively correlated with anterior (r=−0.410; p=0.024) and posterior (r=−0.399; p=0.029) tongue strength. Conclusion: Although markedly reduced tongue strength and increased pharyngeal residue after HFA diminish swallowing efficiency, swallowing safety is largely maintained, likely via compensatory mechanisms. Tongue strength is significantly associated with both efficiency and safety, suggesting that tongue-focused rehabilitation strategies may help improve swallowing efficiency.