Farklı eğirme sistemlerinde üretilen ecocell™ lyocell ipliklerle örülmüş mamul kumaşların performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the performance properties of finished fabrics knitted from ecocell™ lyocell yarns produced by different spinning systems
  1. Tez No: 990181
  2. Yazar: MEHMET TEKİNALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DURU BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ecocell lyocell, Vortex ipliği, Rotor ipliği, Kompakt iplik, Süprem kumaş, Ecocell lyocell, Vortex yarn, Rotor yarn, Compact yarn, single jersey fabric
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Farklı eğirme sistemleri, iplik kalitesi üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır. Liflerin ipliğe dönüşümünde kullanılan bu sistemler; mukavemet, tüylülük, düzgünsüzlük gibi iplik parametrelerini doğrudan etkilemekte, bu faktörler de kumaş özelliklerine yansımaktadır. Bu çalışmada yerli üretim olan Ecocell™ lyocell lifleri ile farklı eğirme sistemleri (ring kompakt, open-end rotor ve vortex) kullanılarak Ne 28/1 inceliğinde iplikler üretilmiş ve bu ipliklerin özellikleri test edilerek değerlendirilmiştir. Ayrıca üretilen iplikler aynı makinede örülerek süprem kumaşlar elde edilmiş daha sonra açık, orta ve koyu renk şiddetlerinde boyanmıştır. Boyalı süprem kumaşların patlama mukavemeti, may dönmesi, boncuklanması, CIELAB renk değerleri ve haslıkları test edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Different spinning systems generate distinct effects on yarn quality. These systems, which are used to convert fibers into yarn, directly influence yarn parameters such as strength, hairiness, and unevenness, all of which subsequently affect fabric performance. In this study, Ne 28/1 yarns were produced using domestically manufactured Ecocell™ lyocell fibers with three different spinning systems (ring compact, open-end rotor, and vortex). The properties of these yarns were tested and evaluated. Additionally, the produced yarns were knitted on the same machine to obtain single jersey fabrics, which were then dyed in light, medium, and dark shades. The dyed single jersey fabrics were tested and assessed in terms of bursting strength, spirality, pilling, CIELAB color values, and fastness properties.