Galleria mellonella L. (büyük balmumu güvesi) larval kültürününtranskriptom analizi ile mikrobiyomunun belirlenmesi
Determination of the microbiome of galleria mellonella L. (greaterwax moth) larval culture by transcriptome analysis
- Tez No: 990218
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR, DOÇ. DR. DÖNÜŞ GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Biyoteknoloji, Microbiology, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, transkriptom analizi, RNA-Seq, mikrobiyom, biyolojik mücadele, entomopatojen, Galleria mellonella, transcriptome analysis, RNA-Seq, microbiome, biological control, entomopathogen
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Galleria mellonella L. (Büyük balmumu güvesi)'nin mikrobiyom bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla transkriptom analizi yapıldı. Larval kültürden elde edilen total RNA örnekleri, yüksek kaliteli RNA-Seq verileri üretmek amacıyla Illumina NovaSeq 6000 platformunda dizilendi. Ham veriler kalite kontrol, temizleme ve hizalama işlemlerinden geçirildi. Gen ifade profilleri HISAT2, DESeq2 ve ilgili biyoinformatik araçlarla analiz edildi. Elde edilen transkriptom verileri üzerinden mikrobiyal topluluk bileşimi, taksonomik çeşitlilik ve işlevsel zenginleştirme analizleri gerçekleştirildi. Çalışmada özellikle bakteri, mantar ve virüs kökenli dizilerin bolluk dağılımları ve olası simbiyotik veya patojen ilişkileri detaylandırıldı. Analizler sonucunda Galleria mellonella'nın mikrobiyal popülasyonunda baskın olarak Bacillus, Beauveria ve Enterococcus cinslerine ait türlerin bulunduğu, ayrıca genomda Galleria mellonella nükleopolihedrovirüs (GmMNPV)'e ait sekansların varlığı saptandı. Galleria mellonella'nın en çok ifade edilen ilk 50 geni analiz edildi ve bu genlerin çoğunun bağışıklık ile ilgili olduğu belirlendi. Bu bulgular, zararlının doğal mikrobiyomu ile konak-patojen etkileşimlerinin moleküler düzeyde anlaşılmasına katkı sağlamakta ve gelecekte çevre dostu biyolojik mücadele stratejilerinin geliştirilmesi açısından önemli bir veri altyapısı oluşturmaktadır. Sonuç olarak, bu tez Galleria mellonella'nın transkriptomik profilini ortaya koyarak entomolojik ve mikrobiyal ekoloji araştırmalarına özgün bir bakış açısı kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, transcriptome analysis was performed to determine the microbiome components of Galleria mellonella L. (greater wax moth). Total RNA samples obtained from larval cultures were sequenced on the Illumina NovaSeq 6000 platform to generate high-quality RNA-Seq data. Raw data underwent quality control, cleaning, and alignment processes. Gene expression profiles were analyzed using HISAT2, DESeq2, and related bioinformatics tools. Microbial community composition, taxonomic diversity, and functional enrichment analyses were performed on the obtained transcriptome data. The study specifically detailed the abundance distributions of bacterial, fungal, and viral sequences and their possible symbiotic or pathogenic relationships. As a result of the analyses, it was determined that species belonging to the genera Bacillus, Beauveria, and Enterococcus were predominantly present in the microbial population of Galleria mellonella, and the presence of sequences belonging to Galleria mellonella nucleopolyhedrovirus (GmMNPV) was also detected in the genome. The top 50 most expressed genes of Galleria mellonella were analyzed, and most of these genes were found to be related to immunity. These findings contribute to a molecular-level understanding of the pest's natural microbiome and host-pathogen interactions, and provide an important data infrastructure for the development of environmentally friendly biological control strategies in the future. In conclusion, this thesis provides a unique perspective to entomological and microbial ecology research by revealing the transcriptomic profile of Galleria mellonella.