Gestasyonel diyabet olgularında bisfenol a ve analog (F ve S) düzeylerinin araştırılması
Investigation of bisphenol a and analog levels in gestational diabetes cases
- Tez No: 990232
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bisfenol, Diabet-gebelik sırasında, Bisphenol, Diabetes-gestational
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), hamile kadınların ikinci ve üçüncü trimesterlerinde glikoz metabolizmasındaki anormallikler nedeniyle ortaya çıkan en yaygın bir metabolik hastalıktır. Erken teşhis edilmediğinde anne sağlığını etkilediği gibi, fetüsün gelişimini, doğum sürecini ve yeni doğan dönemini de olumsuz yönde etkileyebildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca GDM, çocuğun ileri yaşam dönemlerinde gelişebilecek metabolik hastalıklar ve annede ortaya çıkabilecek komplikasyonları da etkileyebilir. Bu nedenle, hamileliğin başlangıcından itibaren GDM riski taşıyan kadınları belirlemeye yardımcı olabilecek bir biyobelirteç bulma önem taşımaktadır. Bu çalışmamızda da, glikoz ve insülin metabolizması üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinen Bisfenol A(BPA), Bisfenol F(BPF) ve Bisfenol (BPS) düzeyleri değerlendirilmiş; sağlıklı gebeler ile GDM tanısı almış gebeler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Amaç, GDM ve bisfenol düzeylerinin arasındaki ilişkinin araştırılması ve bu prametrelerin GDM fizyopatolojisinde ve tanısındaki yerinin değerlendirilmesi, bu sayede anne ve bebekte oluşabilecek risklerin daha erken önüne geçilebilmesi ve ileriye yönelik yeni tedavi rejimleri olabileceği konusunda sonuçlar ortaya koymak amçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 18-45 yaş aralığında yer alan ve gönüllü katılım formunu dolduran 114 gebe katılımcı dahil edildi. Bu katılımcılar arasında, 24-28. gebelik haftalarında 75 gr veya 100 gr Oral Glukoz Tolerans Testine (OGTT) göre Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) tanısı alan 58 GDM tanısı almış gebe ve 56 sağlıklı gebelerden oluşan grup yer alıyordu. Her gebeden rutin kontrol için verilen idrar örneklerinden BPA ve analogları çalışıldı. Bulgular: GDM ve sağlıklı gebeler arasında bisfenol A, bisfenol F ve bisfenol S düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (Sırasıyla p=0,159, p=0,418, p=0,823). Sonuç: Bu çalışmada, GDM hastalarında belirlenen bisfenol A ve analog düzeylerinin, insülin direncinin gelişimine ve glikoz metabolizma değişikliklerine katkıda bulunabileceği, aynı zamanda GDM patogenezinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu konuda daha fazla ileri çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Gestational diabetes mellitus (GDM) is the most common metabolic disorder that occurs due to abnormalities in glucose metabolism during the second and third trimesters of pregnancy. If not diagnosed early, it may adversely affect maternal health as well as fetal development, the birth process, and the neonatal period. Additionally, GDM may increase the risk of metabolic diseases in the child later in life and may contribute to complications that can develop in the mother. Therefore, it is great importance as identifying potential biomarkers that could help determine women at risk for GDM from early pregnancy. In this study, the levels of Bisphenol A (BPA), Bisphenol F (BPF) and Bisphenol A (BPS), which are known to have negative effects on glucose and insulin metabolism, were evaluated. and compared between healthy pregnant women and those diagnosed with GDM. The aim is to evaluate the role of these parameters in the pathophysiology and diagnosis of GDM, thus preventing the risks that may occur in the mother and the baby earlier and to present results on new treatment regimens for the future. Materials and Methods: A total of 114 pregnant volunteers aged 18–45 years who signed the informed consent form were included in the study. Study group were 58 pregnant women diagnosed with GDM based on a 75 g or 100 g Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) performed between the 24th and 28th gestational weeks. Control groups were and 56 healthy pregnant women formed the study groups. Urinary BPA and its analogs were measured using routine urine samples collected from each participant.Results: When BPA, BPF, and BPS levels were compared between the GDM and healthy pregnant groups, There is no statistically significant difference between groups. (p=0.159, p=0.418, and p=0.823, respectively). Conclusion: In this study, although bisphenol A and its analog levels did not differ significantly between groups, it is considered that these chemicals may contribute to insulin resistance and alterations in glucose metabolism, and may play a role in the pathogenesis of GDM. Further comprehensive studies are needed to clarify these associations.