Mesane kanserinde potansiyel biyobelirteçlerin omiks (metabolomiks) yöntemleri ile araştırılması
Investigation of potential biomarkers in bladder cancer using omics (metabolomics) approaches
  1. Tez No: 990298
  2. Yazar: ALEYNA BALTACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Biyokimya, İstatistik, Oncology, Biochemistry, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri yorumlama-istatistiksel, Çok değişkenli istatistik, Data interpretation-statistical, Multivariate statistic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kasa invaziv olmayan mesane kanseri (NMIBC) yaşam boyu invaziv sistoskopik izlem gerektirmekte olup, sistoskopiye eşlik edebilecek güvenilir non-invaziv biyobelirteçlere gereksinim duyulmaktadır. Bağırsak mikrobiyotası kaynaklı bir metabolit olan trimetilamin-N-oksit (TMAO), diyetle alınan kolin, karnitin ve betain üzerinden oluşmakta ve inflamasyon ile karsinogenezde rol aldığı bildirilmektedir; ancak mesane kanseri ile ilişkisi belirsizdir bu nedenle yapılan olgu-kontrol çalışmasında, LC–MS/MS yöntemi kullanılarak erken evre NMIBC'li 50 erkek hastada (25 pTa, 25 pT1) ve yaş açısından benzer 52 sağlıklı kontrolde serum TMAO ve diyet öncülleri nicel olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede parametrik olmayan testler, Spearman korelasyonu, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon kullanılmıştır. Serum TMAO, karnitin ve kolin düzeyleri NMİMK hastalarında kontrollere kıyasla anlamlı derecede yüksek saptanırken, betain yalnızca anlamlı olmayan hafif bir artış eğilimi göstermiştir. TMAO, kolin, karnitin cümlleeri düzenle Tümör evresi ile en güçlü korelasyon TMAO, ardından karnitin ve kolin için gözlenmiştir. ROC analizinde TMAO, en yüksek bireysel tanısal performansı sağlamıştır. Karnitin ve kolin daha dengeli duyarlılık-özgüllük profilleri sunarken, betainin ayırt edici gücü sınırlı kalmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyonda TMAO, karnitin ve kolin mesane kanseri için bağımsız belirteçler olarak kalmış; betain ise anlamlı bulunmamıştır. Bu üç metabolitten türetilen bileşik risk skoru mükemmele yakın ayırt edicilik göstermiştir. Observational nitelikteki bu tek merkezli kohortta, serum TMAO, karnitin ve kolin erken evre mesane kanseri için umut verici non-invaziv biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Bulguların daha büyük ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanması ve TMAO eksenine ilişkin mikrobiyota ve genomik verilerle bütünleştirilmesi gerektiği düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
Non–muscle-invasive bladder cancer (NMIBC) requires life-long invasive surveillance, and there is a need for reliable non-invasive biomarkers to complement cystoscopy. Trimethylamine-N-oxide (TMAO), a gut microbiota–derived metabolite generated from dietary choline, carnitine and betaine, has been implicated in inflammation and carcinogenesis, but its role in bladder cancer is unclear. In this case–control study, we quantified serum TMAO and its dietary precursors in 50 male patients with early-stage NMIBC (25 pTa, 25 pT1) and 52 age-matched healthy controls using LC–MS/MS. Non-parametric tests, Spearman's correlation, receiver operating characteristic (ROC) analysis and multivariable logistic regression were applied. Serum TMAO, carnitine and choline concentrations were significantly higher in NMIBC patients than in controls, whereas betaine showed only a non-significant trend towards elevation. Tumor stage correlated most strongly with TMAO, followed by carnitine and choline. In ROC analysis, TMAO yielded the highest individual diagnostic performance, while carnitine and choline exhibited more balanced sensitivity and specificity. Betaine displayed limited discriminatory ability. In multivariable logistic regression, TMAO, carnitine and choline remained independent predictors of bladder cancer, whereas betaine was not significant. A composite risk score derived from these three metabolites showed excellent discriminative power. In this exploratory, single-center cohort, serum TMAO, carnitine and choline—alone and particularly in combination—emerged as promising non-invasive biomarkers for early-stage bladder cancer. These findings warrant validation in larger, multi-center cohorts and integration with microbiota and genomic analyses to clarify mechanisms along the TMAO axis.