Friedrich Nietzsche'nin üst insanı bağlamında transhümanizm
In the context of Friedrich Nietzsche's superman transhumanism
  1. Tez No: 990314
  2. Yazar: FIRAT EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL ÇETRES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce, Nietzsche, Friedrich Wilhem, Transhümanizm, Üstinsan, Thought, Nietzsche, Friedrich Wilhem, Transhumanism, Superman
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın bitmek bilmeyen merak duygusu, onun kendisini sürekli yeniden kurmasına yol açmaktadır. Başat olarak“insan”incelendiğinde Antik Yunan'da, mitolojinin anlamlandırma faaliyetlerinde belirleyici olduğu görülecektir. Mitos ile logos arasında bu durum, daha sonra“hümanizm”olarak adlandırılacak olan bir yaklaşımın zeminine kaynaklık edecektir.. Hümanizmin içsel mantığının radikalleşmesi olarak yorumlanabilecek çağdaş süreçte ise insan,“Tanrıyı oynamaya”başladığı bir konuma doğru evrilmiştir: İnsan, teknik yetkinlikleri aracılığıyla Tanrısal bir kudreti üstlenme iddiasına yönelmiştir Evrenin bu karmaşık döngüsü karşısında insanın konumunun neresi olduğu sorusu, düşünenin doğa ve tanrı karşısındaki tutumunun ne olacağı sorularına evrilmiştir. Bu soru esas itibariyle bireyin kendi varoluşunu yaşayıp yaşayamadığı ve kendi kaderini belirleyip belirleyemediği problemlerini de içermektedir. Aydınlanma döneminde hümanizm yeniden tanımlanmıştır ancak“ikinci aydınlanma”olarak anılabilecek günümüzdeki teknik paradigma ise“transhümanizm”olarak karşımıza çıkmakta ve hayatın her alanına sirayet etmektedir:. Bu paradigma, insanın kendisini ve sınırlarını algılama biçimini köklü biçimde dönüştürmektedir. Teknik ilerlemeler insanın kendi eksikliğini giderme arzusundan kaynaklansa da ortaya çıkan ürünler, insanın kendisini evrenin merkezinde konumlandırmasına sebep olmaktadır. Sağlık başta olmak üzere, eğitim, bilim ve sanat alanındaki örneklerden bu anlayışın her alana sıçradığı anlaşılmaktadır. Bu paradigma sibernetik ve genom uygulamalarını kapsamaktadır. Bundan dolayı, sibernetik bedenlerle donatılmış insan biçimlerinin ortaya çıkması olası bir gelecek senaryosu olarak tartışılmaktadır. Transhümanizm, insanın biyolojik varoluşunun teknik müdahaleler yoluyla dönüştürülmesini amaçlayan bir düşünsel ve teknolojik projedir. Tam da bu noktada transhümanizm, insanın biyolojik varlıktan biyonik varlığa geçiş sürecini içinde barındıran ve insanın ölümsüzlüğü hedefleyen bir sona doğru ilerlemesini konu edinir. Zihnin bilgisayara aktarılması fikri bir ütopya gibi dururken, mevcut gelişmeler bu fikrin gerçeğe dönüşebileceğini vurgulamaktadır: Transhümanizmde ele alınan haliyle üst insanın, Friedrich Nietzsche'nin üst insan düşüncesiyle olan ilişkisi nedir?,“Üst insan”,“posthüman”,“bengi dönüş”,“güç istenci”,“amor fati”,“decadance”ve“sürü ahlakı”gibi kavramları belirtik kılan Nietzsche felsefesi ile transhümanizm arasındaki farklılık ve benzerlikler nelerdir? Nietzsche'nin içinde bulunduğu dönem itibariyle ele aldığı temel düşünceler, transhümanizme kaynaklık edebilir mi?
Özet (Çeviri)
The insatiable curiosity of humanity leads to constant self-renewal and transformation to improve one's current state. When examining“humanity”primarily, it becomes clear that in Ancient Greece, mythology played a decisive role in the process of meaning-making. This relationship between mythos and logos would later provide the foundation for an approach that would be called“humanism.”. In the contemporary process, which can be read as the“radicalization of humanism,”humanity has evolved towards a position where it begins to assuming a God-like position through technological capabilities. The question of humanity's position in the face of this complex cycle of the universe has evolved into questions of what the thinker's attitude should be towards nature and God. This question essentially encompasses the problems of whether an individual lives their own existence and determines their own destiny.Humanism was redefined during the Enlightenment, but the current technological paradigm, which could be called a“second enlightenment,”manifests itself as“transhumanism”and permeates every aspect of life: Technological advancements and humanity's belief in innovation are increasing. Although technological advancements stem from humanity's desire to compensate for its own shortcomings, the resulting products cause humanity to place itself at the center of the universe. Examples from fields such as health, education, science, and art show that this understanding has spread to every area. In the future, as this paradigm will encompass cybernetics and genome applications, is discussed as a plausible future scenario. It is precisely at this point that transhumanism addresses the process of humanity's transition from a biological to a bionic being, aiming for an end that will result in immortality. While the idea of transferring the mind to a computer seems utopian, current developments emphasize that this idea could become a reality: the desire for immortality may ultimately end with a“life”without bodies: What is the relationship between the concept of the Übermensch (superman) as discussed in transhumanism and Friedrich Nietzsche's concept of the Übermensch? What are the differences and similarities between Nietzsche's philosophy, which defines concepts such as“Übermensch,”“posthuman,”“eternal recurrence,”“will to power,”“amor fati,”“decadence,”and“herd morality,”and transhumanism? Could the fundamental ideas Nietzsche addressed in his time serve as a source for transhumanism?