Erişkin radius baş boyun morfolojik özelliklerinin bilgisayarlı tomografı yardımıyla karşılaştırılması ve radius baş boyun plakları tasarımlarına öncülük edilmesi
  1. Tez No: 990347
  2. Yazar: AHMET ORKUN ÇİTGEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal radius, radial baş–boyun anatomisi, üç boyutlu morfometri, bilgisayarlı tomografi, radius başı plakları, Proximal radius, radial head–neck anatomy, three-dimensional morphometry, computed tomography, radial head plates
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin popülasyonda proksimal radiusun (radius baş ve boyun) morfometrik özelliklerini BT tabanlı iki ve üç boyutlu analizler kullanarak ortaya koymak ve bu anatomik verilerin radius baş–boyun plaklarının yerleşimi ve uyumunu etkileyen temel geometrik faktörler açısından değerlendirilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, dirsek patolojisi veya travma öyküsü bulunmayan erişkin hastalara ait BT görüntüleri dahil edildi. Sagittal BT kesitlerinde tuberositas radii konturlarının en belirgin izlendiği düzlem referans alınarak lineer uzunluk ölçümleri Synapse PACS üzerinde gerçekleştirildi. Radius boyun distal sınırı tuberositas radii başlangıcı; boyun proksimal sınırı ise , sagittal planda volar kontur boyunca, radial başın konveks artiküler yüzey geometrisinin sonlandığı ve kemik konturunun daha uniform, silindirik bir morfolojiye dönüştüğü geçiş zonu olarak tanımlandı ve ilgili segment uzunlukları mm cinsinden hesaplandı. Çevre ölçümleri için DICOM verileri 3D Slicer'a aktarıldı; 3D rekonstrüksiyon sonrası closed curve ve standart kesit düzlemlerinde scissors kullanılarak radius baş artiküler yüz, radius baş orta hat ve radius boyun orta hat çevre uzunlukları ölçüldü; çap doğruluğunu artırmak için resample=100 tercih edildi. Baş–boyun açısı sagittal kesitte iki referans hat arasında ölçüldü. Eğrilik analizi için tuberositas radii başlangıcı ve volar yüzde sagittal planda volar kontur boyunca radial baş artiküler yüzeyinin bittiği ve kortikal konturun daha lineer seyir kazandığı nokta işaretlenerek 3D model üzerinde curve çizildi; resample=30 ile curvature mean, curvature max ve segment uzunluğu elde edildi. İstatistiksel analiz SPSS 27 ile yapıldı; dağılım varsayımlarına göre parametrik/non- parametrik testler kullanıldı. Bulgular: Toplam 120 olgu değerlendirildi. Radius baş ve boyun ölçümleri cinsiyet ve yaş gruplarına göre karşılaştırıldı. Radial baş–boyun açıları yaş grupları arasında anlamlı farklılık gösterdi; 18–30 yaş grubunda ölçülen açılar daha ileri yaş gruplarına göre daha yüksekti (p<0,05). Erkek olgularda radial baş ve boyun uzunlukları kadınlara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,01). Çevre ölçümleri, erkeklerde radial baş, radial boyun ve radial baş artiküler yüzey çevresinin kadınlardan belirgin olarak daha yüksek olduğunu gösterdi ve bu farklar büyük etki büyüklükleri ile ilişkilendirildi. Eğrilik analizi, lineer ve çevresel ölçümlerle açıklanamayan lokal kontur farklılıklarını ortaya koydu. Ortalama değerlere göre örnek proksimal radius kemik modeli ve bu plağa uyum sağlayacak global bir plak tasarımı da oluşturuldu. Sonuç: Bu çalışma, erişkin popülasyonda proksimal radiusun morfometrik özelliklerinin yaş ve cinsiyete bağlı olarak anlamlı değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Radial baş–boyun açısının genç yaş grubunda daha yüksek bulunması, proksimal radius anatomisinin yaşla birlikte geometrik olarak yeniden şekillendiğini göstermektedir. Erkeklerde radial baş ve boyuna ait lineer uzunluklar ile çevresel ölçümlerin belirgin şekilde daha yüksek olması ise implant boyutlandırma ve uyum değerlendirmelerinde cinsiyetin dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir. 5 Yüzey eğriliği analizleri, lineer ve çevresel ölçümlerle açıklanamayan lokal kontur varyasyonlarını ortaya koymuş; eğriliğin, klasik morfometrik ölçümlerin alternatifi değil, tamamlayıcı bir geometrik parametre olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, tek tip ve ortalama ölçülere dayalı implant tasarımlarının bireysel anatomik farklılıkları yeterince yansıtamayabileceğini ortaya koymakta ve radius baş–boyun plaklarının anatomik uyumunu artırmaya yönelik hasta-uyumlu veya adaptif tasarım yaklaşımları için bilimsel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to characterize the morphometric features of the proximal radius (radial head and neck) in an adult population using computed tomography–based two- and three-dimensional analyses, and to evaluate these anatomical data in terms of the fundamental geometric factors influencing the placement and conformity of radial head–neck plates. Materials and Methods: Computed tomography (CT) images of adult patients without a history of elbow pathology or trauma were included in the study. Linear length measurements were performed on sagittal CT sections using the Synapse PACS system, with the reference plane defined as the section in which the contours of the radial tuberosity were most clearly visualized.The distal boundary of the radial neck was defined as the onset of the radial tuberosity, while the proximal boundary was defined as a transition zone on the sagittal plane along the volar contour, where the convex articular surface geometry of the radial head terminates and the bony contour becomes more uniform and cylindrical. The lengths of the corresponding segments were calculated in millimeters.For circumferential measurements, DICOM data were transferred to 3DSlicer. Following three-dimensional reconstruction, circumferential lengths of the radial head articular surface, the mid-level of the radial head, and the mid-level of the radial neck were measured using the closed curve tool and standard section planes; a resample value of 100 was selected to improve diameter accuracy.The head–neck angle was measured on the sagittal plane between two predefined reference lines.For curvature analysis, the onset of the radial tuberosity and the point on the volar surface—identified on the sagittal plane along the volar contour where the radial head articular surface ends and the cortical contour becomes more linear—were marked, and a curve was drawn on the three- dimensional model. Using a resample value of 30, mean curvature, maximum curvature, and segment length were obtained.Statistical analyses were performed using SPSS version 27, and parametric or non-parametric tests were applied according to data distribution assumptions. Results: A total of 120 cases were evaluated. Radial head and neck measurements were compared according to sex and age groups. Radial head–neck angles showed significant differences among age groups, with higher values observed in the 18–30- year age group compared with older groups (p < 0.05). Radial head and neck lengths were significantly greater in male patients than in female patients (p < 0.01). Circumferential measurements demonstrated that the circumferences of the radial head, radial neck, and radial head articular surface were markedly larger in males compared with females, and these differences were associated with large effect sizes. Curvature analysis revealed local contour variations that could not be explained by linear and circumferential measurements alone. Based on mean values, a representative proximal radius bone model and a globally conforming plate design compatible with this model were also generated. Conclusion : This study demonstrates that the morphometric characteristics of the proximal radius in the adult population vary significantly according to age and sex. 7 The higher radial head–neck angle observed in younger individuals indicates that the geometry of the proximal radius undergoes age-related remodeling. The significantly greater linear and circumferential dimensions of the radial head and neck in males suggest that sex should be considered in implant sizing and conformity assessment. Surface curvature analysis revealed local contour variations not captured by conventional linear and circumferential measurements, indicating that curvature represents a complementary geometric parameter rather than an alternative to classical morphometry. These findings suggest that implant designs based on uniform, average measurements may inadequately reflect individual anatomical variability and provide a scientific foundation for patient-specific or adaptive design strategies aimed at improving the anatomical conformity of radial head–neck plates.