Hastanede ektopik gebelik tanısı ile yatan kadınların doğurganlık özelliklerinin cerrahi tedavi sonrasında depresyon, anksiyete ve stres düzeyine etkisi
The effect of fertility characteristics on depression, anxiety, and stress levels in women hospitalized with an ectopic pregnancy diagnosis following surgical treatment
- Tez No: 990349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN ATASEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, doğurganlık özellikleri, stres, ektopik gebelik, Anxiety, depression, fertility characteristics, stress, ectopic pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ektopik gebelik tanısı ile hastaneye yatırılan kadınların doğurganlık özelliklerinin, cerrahi tedavi sonrası dönemde depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu araştırmanın örneklemini, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde, Kasım 2024–Haziran 2025 tarihleri arasında cerrahi tedavi uygulanan 75 kadın oluşturmuştur. Güç analizi sonucunda örneklem büyüklüğü 52 hesaplanmış; olası kayıplar dikkate alınarak 75 katılımcıya ulaşılmıştır. Katılımcılara araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Veriler, Sosyodemografik ve Doğurganlık Özellikleri Belirleme Anket Formu ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS-42) aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizi SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Kategorik değişkenler için sayı ve yüzde; sayısal değişkenler için ortalama, standart sapma, minimum-maksimum ve medyan değerleri kullanılmıştır. Gruplar arası farklar bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA; psikolojik boyutlar arası ilişkiler ise Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Kadınların toplam gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, canlı doğum sayısı, ilk doğum şekli, ektopik gebelik öyküsü, infertilite tedavisi görmesi, isteyerek gebe kalma durumu, başvuru sırasındaki β-hCG düzeyi ve tekrar gebelik düşünme durumu depresyon, anksiyete ve stres düzey puanları ile anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Psikolojik boyutlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü ilişki görülmüştür (p<0,01). Sonuç olarak, ektopik gebelikte uygulanan cerrahi tedavi, kadınların doğurganlık özelliklerinin psikolojik semptomları tetiklediği belirlenmiştir. Kadınlara yönelik psikososyal değerlendirmenin postoperatif bakımın ayrılmaz bir unsuru olarak ele alınması; bireyselleştirilmiş hemşirelik girişimlerinin multidisipliner yaklaşımla yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of fertility characteristics on depression, anxiety, and stress levels in women hospitalized with an ectopic pregnancy diagnosis during the postoperative period following surgical treatment. This descriptive and cross-sectional research was conducted in the Department of Obstetrics and Gynecology at Kocaeli University Research and Training Hospital between November 2024 and June 2025 and included 75 surgically treated women. Although power analysis indicated a minimum sample size of 52, the study was completed with 75 participants to prevent data loss. Data were collected using a literature-based sociodemographic and fertility characteristics form and the Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-42). Statistical analyses were performed using SPSS 25.0; categorical variables were presented as frequencies and percentages, whereas numerical variables were expressed as mean, standard deviation, and minimum– maximum values. Independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were used. The findings revealed significant relationships between fertility characteristics—including total number of pregnancies, number of living children, live birth history, type of first delivery, previous ectopic pregnancy, infertility treatment history, intentional conception, β-hCG level at admission, and intention for future pregnancy—and participants' depression, anxiety, and stress scores (p<.01). Strong positive correlations were observed among these psychological dimensions. In conclusion, ectopic pregnancy requiring surgical intervention appears to heighten psychological distress influenced by fertility-related factors. Integrating psychosocial assessment into postoperative care and providing individualized, multidisciplinary nursing support is recommended.