Morphological characterization of apple clones sampled from niğde and determination of their self-incompatibility, apple scab and fire blight resistance by molecular markers
Niğde'den örneklenen elma klonlarının morfolojik karekterizasyonu ile kendine uyuşmazlık, kara leke ve ateş yanıklığına dayanıklılığın moleküler markörler yardımıyla belirlenmesi
  1. Tez No: 990358
  2. Yazar: ORKUN GENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SERÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Ziraat, Biyoteknoloji, Genetics, Agriculture, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik, Tarım, Genetics, Agriculture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Niğde bölgesinden toplanan 48 adet 'Niğde Misket Elması' genotipini karakterize etmiş ve ıslah programları için genetik kaynak olarak potansiyellerini değerlendirmiştir. Tek tip çevresel koşullar altında morfolojik ve fenolojik özellikleri değerlendirmek için ex situ bir koleksiyon oluşturulmuş ve gözlemlenen fenotipik çeşitliliğin çevresel değil genetik olduğu doğrulanmıştır. Biyotik stres direncini taramak için moleküler belirteçler kullanılarak, belirli genotiplerde Rvi6 ve QTL FB_Mar12'nin direnç-kontrollü alelleri tanımlanmış ve elma karalekesi ve ateş yanıklığına dayanıklı çeşitlerin ıslahı için bir temel oluşturulmuştur. Ayrıca, S-alellerinin analizi farklı bir genetik mirası ortaya koymuştur; S26 alelinin tespiti, yabani elmalarla atalardan kalma bağlantıları düşündürürken, S9 aleli yerleşik ticari çeşitlerle yakınlıkları göstermiştir. Son olarak, üç yıl boyunca yapılan fenolojik gözlem, 'HMM' genotipini geç çiçeklenme için aday olarak belirlemiştir; bu özellik, ilkbahar geç don riskini azaltmak için kritik bir özelliktir. Bu bulgular toplu olarak, 'Niğde Misket Elması'nın gelecekteki elma ıslahı için değerli, işlevsel bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study characterized 48 'Niğde Misket Apple' genotypes collected from Niğde, Türkiye, and evaluated their potential as genetic resources for breeding programs. An ex situ collection was established to assess morphological and phenological traits under uniform environmental conditions, confirming that the observed phenotypic diversity is genetic rather than environmental. Utilizing molecular markers to screen for biotic stress resistance, the resistance-controlled alleles of Rvi6 and QTL FB_Mar12 were identified in specific genotypes, establishing a foundation for breeding cultivars resistant to apple scab and fire blight. Furthermore, analysis of S-alleles revealed a divergent genetic heritage; the detection of the S26 allele suggested ancestral links to wild crabapples, while the S9 allele indicated affinities with established commercial cultivars. Finally, phenological monitoring in three years identified the 'HMM' genotype as a candidate for late blooming, a critical trait for mitigating late spring frost risks. Collectively, these findings demonstrate that the 'Niğde Misket Apple' harbors valuable functional biodiversity for future apple breeding.