DKAB öğretmenlerine ve öğrencilere göre mesleki eğitim merkezilerinde iş ahlakı öğretimi
Work ethics instruction in vocational education centers according to religious culture and moral knowledge teachers and students
- Tez No: 990390
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, İş Ahlakı Öğretimi, Religious Education, Teacher and Student Views, Vocational Education Centers, Religious Culture and Moral Knowledge Course, Work Ethics Instruction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine ve öğrencilere göre mesleki eğitim merkezlerinde iş ahlakı öğretiminin durumu ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, araştırmaya katılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin ve öğrencilerin görüşleri incelenmiştir. Çalışma, literatürde ilk çalışmalardan biri olması bakımından önemlidir. Araştırmada nitel yöntemlerden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma, Samsun ilinde amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 20 Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisi ve 17 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ile yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formlarından yararlanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analize tabi tutularak kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Katılımcılar iş ahlakı kavramını çoğunlukla işlev boyutuyla tanımlamış, iş ahlakı öğretiminin amaçlarını ise bireysel düzeyde ele almıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin iş ahlakı öğretiminde önemli bir rolü olduğu kabul edilmekle birlikte; uygulamaların sınırlı kaldığı, dersin tek başına yeterli olmadığı, öğretmenlerin işbirliği ve alan yeterliliklerinde eksiklikler bulunduğu ortaya çıkmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin çalışma hayatına yansımaları olduğu ifade edilse de bu yansımaların doğrudan gözlemlenmediği vurgulanmıştır. Mesleki Eğitim Merkezlerindeki iş ahlakı öğretiminin niteliğini artırmak için öğretmen yeterliklerinin geliştirilmesi, öğrenci motivasyonunun güçlendirilmesi, aile-usta-çevre desteğinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca ders kitabı, müfredat ve materyal ile ilgili eksiklikler olduğu; daha etkin, uygulamalı ve işbirliğine dayalı yöntemlere ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the status of work ethics instruction in vocational education centers according to Religious Culture and Moral Knowledge teachers and students. For this purpose, the views of the teachers and students participating in the research were examined. The study is significant as it is one of the first studies in the literature on this subject. The research utilized a case study design, a qualitative method. It was conducted in Samsun with 20 Vocational Education Center students and 17 Religious Culture and Moral Knowledge teachers selected via purposive sampling. Semi-structured interview forms were used as data collection tools. The data obtained were subjected to descriptive analysis to create codes and themes. Participants mostly defined work ethics through its functional dimension and addressed instruction objectives at an individual level. Although the Religious Culture and Moral Knowledge course is acknowledged to play a significant role, it was revealed that practices remain limited, the course is insufficient on its own, and there are deficiencies in teacher cooperation and field competencies. While it was stated that the course has reflections on working life, these are not directly observed. To enhance the quality of instruction, teacher competencies must be improved, student motivation strengthened, and support from families, masters, and the environment ensured. Additionally, deficiencies in textbooks, curricula, and materials were identified, highlighting a need for more effective, applied, and collaborative methods.