Gözdeki titremenin (nistagmusun) değerlendirilmesinde etkili olan anatomik yapıların otomatik tespit edilmesine yönelik yapay zekâ tabanlı bir sistemin geliştirilmesi
Development of an artificial intelligence-based system for the automatic detection of anatomical structures affecting the evaluation of ocular nystagmus (eye tremor)
  1. Tez No: 990436
  2. Yazar: AHMED HASSAN SALEH HASSAN FARAG ELKASSASS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAB SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Nistagmus, Oftalmoloji, Videonistagmografi, Yapay zeka, Deep learning, Nystagmus, Ophthalmology, Videonystagmography, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Nistagmus, gözün istemsiz ve ritmik hareketleriyle karakterize edilen bir durum olup, genellikle nörolojik ve vestibüler sistem bozukluklarının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Geleneksel tespit yöntemleri genellikle uzman gözlemi ve manuel analizlere dayanır, bu da zaman alıcı ve yanılgıya açık bir süreçtir. Bu çalışma, nistagmusun otomatik ve hassas bir şekilde tespit edilmesine yönelik yapay zeka tabanlı bir sistemin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Önerilen sistem, öncelikle göz hareketlerini algılamak ve analiz etmek için yüksek çözünürlükte bir görüntüleme sistemi ve bu sistemden elde edilen verilerin ön işlenmesi için görüntü işleme algoritmaları kullanır. Ardından, derin öğrenme tabanlı bir model, göz hareketlerini analiz ederek nistagmus varlığını ve tipini belirler. Modelin eğitimi, uzmanlar tarafından etiketlenmiş geniş bir görüntü veri seti üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sistem, hem klinik hem de uzaktan tıp uygulamalarında kullanılabilecek bir ara yüz ile desteklenerek, nistagmusun erken ve doğru tespitine olanak sağlamaktadır. Yapılan testler, geliştirilen sistemin doğruluk oranının uzman değerlendirmeleriyle uyumlu olduğunu göstermiştir. Bu tez, göz hastalıkları tanısındaki mevcut yaklaşımları iyileştirerek, hem hasta hem de uzmanlar için daha etkili bir tanı süreci sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Nystagmus is characterized by involuntary and rhythmic eye movements, often indicative of neurological and vestibular system disorders. Traditional detection methods typically rely on expert observation and manual analysis, which are time-consuming and prone to error. This study aims to develop an artificial intelligence-based system for the automatic and precise detection of nystagmus. The proposed system utilizes a high-resolution imaging setup to capture and analyze eye movements, followed by preprocessing the acquired data with image processing algorithms. Subsequently, a deep learning-based model analyzes eye movements to determine the presence and type of nystagmus. The model was trained on a large, expert-labeled dataset. The system is complemented by an interface suitable for both clinical and telemedicine applications, enabling early and accurate detection of nystagmus. Tests have shown that the developed system's accuracy aligns with expert evaluations. This thesis aims to enhance current diagnostic approaches in eye disorders, offering a more efficient diagnostic process for both patients and healthcare professionals.