Akciğere yönelik stereotaktik beden radyoterapisi (SBRT) için bilgi tabanlı planlama kapsamında klinik bir modelin değerlendirilmesi
Evaluation of a clinical model for lung stereotactic body radiotherapy within knowledge-based treatment planning
  1. Tez No: 990510
  2. Yazar: ŞEYDA KINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR DEMİRAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR AKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer neoplazmları, stereotaktik beden radyoterapisi bilgiye dayalı planlama, makine-öğrenmesi, plan kalitesi, Lung neoplasms, stereotactic body radiotherapy, knowledge-based planning, machine-learning, plan quality. Number of
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Kliniğimizde akciğere VMAT-SBRT uygulanan hastaların TPS verilerinden geriye dönük olarak yararlanılarak klinik bir bilgi tabanlı planlama (KBP) modelinin plan kalitesi (PTV'nin kapsanması ve OAR doz kısıtlamaları) açısından klinik uygulanabilirliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Akciğere 5/8 fraksiyonda, 50/60 Gy toplam doz verilerek VMAT-SBRT uygulanan ≤5cm lezyonu olan hastalara ait 40 adet yüksek kalitede plan eğitim seti olarak kullanılarak bir RapidPlanTM (RP) modeli oluşturuldu. Validasyon için bu eğitim modeline konulmamış 20 yeni lezyon için RP eğitim modelinde optimizasyon sonucu elde edilen planlar, deneyimli bir planlayıcı tarafından aynı lezyonlar için klinik manuel planlama (MP) ile oluşturulan planlarla PTV ve OAR DVH parametreleri yönünden karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler“SPSS v.24”programı ile yapıldı. İkili karşılaştırmalar için Wilcoxon Signed-Rank testi kullanıldı. Bu araştırma, hedef volümler ve OAR'ların ICRU 91 düzey 2 raporlama ölçütlerinin tümünü içerecek şekilde RP ve MP'nin karşılaştırıldığı ilk çalışma olarak görünmektedir. Validasyonda RP planlarının %100'ünün PTV ve OAR'ların DVH parametreleri açısından klinik olarak kabul edilebilir olduğu saptandı. RP planları, MP'ye kıyasla PTV ve IGTV'nin D%50 ve Dortalama parametreleri ve PTV D0,03cc yönünden anlamlı düzeyde daha yüksek dozlar sağladı. Öte yandan MP planları ise RP'den anlamlı düzeyde daha yüksek PTV D%99 ve Paddick CI değerlerine sahipti. R%100, Paddick GI, R%50, D2cm açısından RP ve MP planları arasında herhangi bir fark izlenmedi. OAR'lar yönünden RP planları aorta ve ana bronş Dortalama'yı istatistiksel anlamlı düzeyde daha fazla düşürürken, yalnızca kosta D0,03cc'de MP planlarında RP'ye kıyasla belirgin doz düşüşü söz konusu idi. MU ve modülasyon faktörü MP planlarında RP'ye göre anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ayrıca radyoterapi planlama süresinin RP ile yaklaşık 30 dk'ya indirilebildiği görüldü. Kliniğimizde akciğere VMAT-SBRT için geliştirilen RP KBP modeli, planlayıcı-içi ve planlayıcılar-arası plan kalitesi değişkenliğine maruz kalmaksızın yüksek kalitede planlar elde edilerek akciğer SBRT'sinde uygulanabilecektir. RP sayesinde planlama sürelerinin azalmasıyla, klinik işleyiş daha verimli hale getirilebilir. KBP tabanlı RP planlama, modern RT kliniklerinde sürdürülebilir kalite artışı sağlayan stratejik bir yaklaşım olarak da öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
he aim of this study was to evaluate the clinical feasibility and reliability of a knowledge-based planning (KBP) model in terms of plan quality (PTV coverage and OAR dose constraints) by retrospectively using treatment planning system (TPS) data of patients who underwent VMAT-SBRT for lung lesions. A RapidPlan™ (RP) model was developed using 40 high-quality VMAT-SBRT plans as a training dataset from patients with lung lesions ≤5 cm, treated with total doses of 50/60 Gy delivered in 5/8 fractions. For validation, RP-optimized plans generated for 20 new lesions not included in the training set were compared with clinically approved plans created by an experienced planner using manual planning (MP) for the same lesions. Comparisons were performed based on PTV and OAR dose–volume histogram (DVH) parameters. Statistical analyses were conducted using SPSS v.24. Wilcoxon signed-rank test was applied for paired comparisons. To our knowledge, this is the first study comparing RP and MP plans including all ICRU Report 91 Level 2 reporting metrics for both target volumes and OARs. In the validation cohort, 100% of the RP plans were found to be clinically acceptable with respect to PTV and OAR DVH parameters. Compared with MP, RP plans provided significantly higher doses for PTV and IGTV D50% and Dmean, as well as PTV D0,03cc. Conversely, MP plans demonstrated significantly higher PTV D99% and Paddick conformity index (CI) values than RP plans. No significant differences were observed between RP and MP plans in terms of R100%, Paddick gradient index (GI), R50%, and D2cm. Regarding OARs, RP plans significantly reduced Dmean of both aorta and main bronchus, whereas a significant dose reduction was observed only for rib D0,03cc in MP plans compared with RP. Monitor units (MU) and modulation factor were significantly higher in MP plans than in RP. Additionally, the radiotherapy planning time was reduced to approximately 30 minutes using RP. The RP-based KBP model developed in our clinic for lung VMAT-SBRT enables the generation of high-quality treatment plans without being affected by intra- and inter-planner variability, supporting its clinical applicability in lung SBRT. By reducing planning time, RP can improve clinical workflow efficiency. KBP-based RP planning emerges as a strategic approach that ensures sustainable quality improvement in modern radiotherapy clinics.