Ayrık sistemlerde çatallanma ve kaos
Bifurcation and chaos in discrete systems
  1. Tez No: 990533
  2. Yazar: SEZGİ ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM SEYHAN ÖZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fark denklemleri, Geri beslemeli kontrol, Kaos, Kaos denetimi, Kararlılık, Lyapunov üstelleri, Sabit noktalar, Çatallanma, Difference equations, Feedback control, Chaos, Chaos control, Stability, Lyapunov exponents, Fixed points, Bifurcation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tezde ayrık sistemlerde çatallanma ve kaos incelenmiştir. İlk olarak ayrık sistemlerde kullanılan skaler fark denklemleri hakkında temel bilgiler verilerek bu bilgilerle beraber fark denklemlerinden elde edilen sabit noktalar ve periyodik sabit noktalar gösterilmiştir. Bu sabit noktaların ve periyodik sabit noktaların kararlılıkları hakkında tanımlar verilmiştir. Daha sonra skaler fark denklemleri ile fark denklem sistemleri arasında bağlantıyı kurmak için temel lineer cebir bilgileri kullanılmıştır. Fark denklem sistemlerindeki bazı sabit noktalar için Lyapunov üsteli tanımı verilmiş ve ardından lineer olmayan sistemler ele alınarak bu sistemler için lineerleştirme yöntemi anlatılmıştır. Tezin ana kısmında öncelikle skaler fark denklemler ele alınarak çatallanma türleri verilmiş ve bunlar açıklanmıştır. Ardından fark denklem sistemlerine geçmeden önce merkez manifold teoremi açıklanmış ve çatallanma türleri fark denklem sistemleri için gösterilmiştir. Ek olarak bu kesimde yeni bir çatallanma türünden bahsedilmiş ve bu bir örnekle daha net açıklanmıştır. Ardından kaos temasına geçilmiştir. Devaney'in kaos tanımı kullanılmış ve kaos için gerekli koşullardan bahsedildikten sonra sistemin yorumlanabilmesi için kaosun kontrolü kavramı açıklanmıştır. Kaos kontrolü için Ott, Grebogi ve Yorke (OGY) yöntemi tanımlanmış ve bu yöntem için geri besleme kontrol tekniğinden ve kutup yerleştirmeden bahsedilmiştir. Tüm bu tanım ve teoremler neticesinde ayrık sistemlerde oluşan çatallanmalar ve kaos hakkında bir genelleme elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a generalization of bifurcation and chaos in discrete-time systems is examined. First, fundamental concepts for scalar difference equations are presented, then the fixed points and periodic fixed points are represented and definitions of the stability of these are given. After that, in order to establish the connection between scaler difference equations and systems of difference equations, concept of fundamental linear algebra are introduced. Using these concepts, the determination of fixed points and their stability are formulated. For some fixed points the definition of Lyapunov exponent is provided. Afterwards, non-linear systems are introduced and the procedure for linearization is explained. Then stability via linearization is given. In the main part of the thesis, types of bifurcation are explained for scaler difference equations. Afterward, the center manifold theorem explained before proceeding to systems of difference equations and the types of bifurcations is given for systems. This section, introduces a new type of bifurcation, which is clarified through an illustrative example. Then, the thesis proceeds to the theme of chaos. Devaney's definition of chaos for future analysis is developed. After discussing the conditions for chaos, the chaos control is introduced in order to interpret the system's behavior. Then the OGY method is defined. The feedback control technique and the pole-placement technique is explained for this method. Based on all these definitions and theorems, a general perspective on the bifurcations and chaotic behavior for discrete-time systems is obtained.