Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi endokrin polikliniğinden takipli 18 yaş ve altı tip 1 diyabetes mellituslu hastaların sosyokültürel ve demografik özellikleri
Social, cultural and demographic features of the type 1 diabetes mellitus patients at the age 18 and below monitored at Keçiören Research and Education Hospital
- Tez No: 744903
- Danışmanlar: PROF. NESİBE ANDIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabet, etyoloji, epidemiyoloji, sosyokültürel, demografik, Type 1 Diabetes, epidemiology, etiology, social cultural and demographic features
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tip 1 Diyabetes Mellıtus (T1DM) tüm dünyada çocuk ve adolesan yaş gurubunun en çok görülen kronik hastalığıdır. Bu hastalığın tanınması, uygun bir şekilde tedavi ve takibinin yapılması hastalığa bağlı komplikasyonların neticesinde büyüme gelişme geriliğinin önlenmesinde önemlidir. Çalışmamıza Tip 1 DM tanısıyla izlenen 92 hasta alındı. Tüm olgular retrospektif olarak incelendi. Hastaların doğum tarihi, cinsiyeti, tanı mevsimi, ilk tanıdaki VKİ, tanı andaki ilk HbA1c düzeyleri, son HbA1c, bir yıllık ortalama HbA1c, son bir yılda hastaneye yatış oranları, tiroid fonksiyon testleri, diyabet otoantikor seviyeleri, hastalıkla ilgili görülen komplikasyonlar araştırıldı. Ayrıca sosyokültürel ve demografik özelliklerden olguların anne ve babaların eğitim düzeyleri, hangi meslek ile uğraştıkları, aylık ortalama ne kadar maddi gelire sahip oldukları, anne ve babanın ayrı olup olmadığı, nerede yaşadıkları (villa, daire, gece kondu) ve yaşadıkları yerin kendilerine mi ait olduğu araştırıldı. Erkek hastaların kız hastalardan sayıca daha fazla olduğu saptandı. Hastaların ilk tanı anında yaş ortalaması 9.66 ± 4.49 yaş; en düşük diyabet yaşı 0.45 yıl, maksimum diyabet yaşı ise 17.6 yıl bulundu. Tanı yaşının erkek hastalarda 9.90 yıl ± 4.76 yıl iken, kız hastalarda 9.38 yıl ± 4.20 yıl olarak tespit edildi ve istatistiksel olarak anlamlı değildi. Beş yaş ve altındaki hastalarda DKA oranı diğer yaştaki hastalara oranla daha fazla bulundu. (%80). Kız hastalarda (n=22, %54.8), erkek hastalara (n=14, %28) göre DKA oranı daha fazla bulundu. Diyabetik ketoasidozla gelen hastaların tedavisi sırasında hiçbir hastada beyin ödemi komplikasyonu gelişmedi. Diyabet tanısı erkeklerde en fazla sonbahar ayında, kızlarda ise en fazla kış mevsiminde konulduğu görüldü. İki gruptaki hastaların bir yıllık ortalama HbA1c düzeyleri karşılaştırıldı ve anlamlı bir fark bulunmadı. On olguda (%10.9) çölyak hastalığı, onbir olguda hipotiroidi (%11.9) saptandı. Nefropati saptanan olguların hiçbirinde son dönem böbrek yetmezliği saptanmadı. Retinopati, nefropati ve nöropati saptanan iki olgunun diyabet yaşı 10 yılın üstünde ve kötü takipli hastalardı.
Özet (Çeviri)
Diabates mellitus is the most common chronic disease in the child and adolescent age group worldwide. Diagnosis, proper theraphy and careful monitoring of this disease is of great importance to prevent growth retardation that stems from the complications associated with this disease. In this study 92 patients that had Type 1 diabetes diagnosis were monitored. All the cases were investigated in a retrospective way. The date of birth, gender, the diagnosis period, BMI and HbA1c levels at the first diagnosis, average yearly HbA1c, the rate of hospitalization withing the last year, tyroid function tests, diabetes autoantibody levels and the complications associated with this disease were investigated. Educational levels, occupation, average monthly income of the parents recorded and the questions of whether they are divorced or not, where they live, whether they have their own house or not were included in the study. Results of the study has showed that there were more cases in boys than girls. Average age at diagnosis was found to be 9.66 ± 4.49, minimum age of diabetes was 0.45 year and maximum diabetes age was 17.6 years. The age at diagnosis for boys was 9.90 ± 4.76 years and for girls was 9.38 ± 4.20 years. This was not statistically significant. The patients under the age of 5 DKA ratio was found to be greater compared to the older patients (80%). Girls (n= 22, 54.8%) had a greater DKA compared to boys ( n= 14, 28%). No patient that was hospitalized due to diabetic ketoacidosis developed cerebral edema. Boys were diagnosed with diabetes in the autumn most wheras the girls were diagnosed in the winter. When the average HbA1c of the two groups were compared no significant difference was found. Ten cases had celiac disease (10.9%), elevent case had hypotyroidism (%11.9). No late term renal failure was observed in cases that had nephropathy. Two of the cases that retinopathy, nefropathy and neuropathy were of over 10 years old and had bad prognosis.