Derin nöro-bulanık sisteme dayalı yeni yaklaşımların geliştirilmesi
Development of new approaches based on deep neuro-fuzzy system
  1. Tez No: 990579
  2. Yazar: MEHTAP ÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi yöntemleri, Sinirsel bulanık mantık, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Machine learning methods, Neuro fuzzy logic, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zeka alanındaki yaklaşımlar güncel problemlerin çözümüne uyum sağlayacak şekilde gelişmektedir. Özellikle derin öğrenme tabanlı yapay sinir ağları, konuşma tanıma, metin işleme, görüntü işleme ve doğal dil işleme gibi birçok alanda başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Ancak belirsizlik içeren veri setlerinde bu yöntemlerin kararlılık açısından yetersiz kalabildiği ve bu tür problemlerde bulanık mantığın tercih edildiği bilinmektedir. Bulanık mantık, probleme özgü kural tabanlarının ve üyelik fonksiyonlarının uzmanlar tarafından geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu tezde derin sinir ağları ve bulanık mantığın tamamlayıcı yönleri birleştirilerek iki aşamalı bir yöntem önerilmiştir. İlk aşamada AlexNet modeli eğitilmiş, modelden çıkarılan özellikler kullanılarak bulanık mantık sisteminin kural tabanı ve üyelik fonksiyonları otomatik oluşturulmuştur. Böylece derin bulanık sinir ağı yapısı elde edilmiştir. İkinci aşamada kapılı topluluk sınıflandırıcı modeli geliştirilmiş ve AlexNet ile derin bulanık sinir ağının çıktıları, güven skorları üzerinden karşılaştırılarak nihai sonuç üretilmiştir. Önerilen yaklaşımlar benchmark veri setleri ve gerçek dünya Papilledema veri seti üzerinde test edilmiştir. Sonuçlar, önerilen yöntem sayesinde AlexNet'in benchmark veri seti sonuçlarının %70'e yakınında güvenilirliğinin arttığını ve özellikle Papilledema veri setinde bulanık verilerin sınıflandırılmasında doğruluk oranının %20'den daha fazla bir oranda yükseldiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Approaches in the field of artificial intelligence are evolving to adapt to the solution of current problems. In particular, deep learning-based artificial neural networks are achieving successful results in many areas such as speech recognition, text processing, image processing, and natural language processing. However, it is known that these methods can be insufficient in terms of stability in datasets containing uncertainty, and fuzzy logic is preferred in such problems. Fuzzy logic requires the development of problem-specific rule bases and membership functions by experts. In this thesis, a two-stage method is proposed by combining the complementary aspects of deep neural networks and fuzzy logic. In the first stage, the AlexNet model is trained, and the rule base and membership functions of the fuzzy logic system are automatically generated using the features extracted from the model. Thus, a deep fuzzy neural network structure is obtained. In the second stage, a gated ensemble classifier model is developed, and the outputs of AlexNet and the deep fuzzy neural network are compared through confidence scores to produce the final result. The proposed approaches were tested on benchmark datasets and the real-world Papilledema dataset. The results showed that AlexNet increased the reliability of its benchmark dataset results to nearly 70%, and the accuracy rate in classifying fuzzy data, particularly in the Papilledema dataset, increased by more than 20% thanks to the proposed method.