İnflamatuar bağırsak hastalarında NOD2 mutasyonunun hastalığın seyrine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of NOD2 mutation on the clinical course of inflammatory bowel diseases
- Tez No: 990580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ TOZKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları, Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, NOD2, Genetik Polimorfizmler, KASP Genotipleme, Inflammatory Bowel Diseases, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis, NOD2, Genetic Polymorphisms, KASP Genotyping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (İBH), Crohn hastalığı, Ülseratif Kolit (ÜK) ve İndetermine Kolit (İK) olarak sınıflandırılan, gastrointestinal sistemde kronik inflamasyonla ve alevlenme- remisyon süreçleriyle seyreden kompleks hastalık gruplarını içermektedir. Son yıllarda yapılan genetik çalışmalar, bu hastalıkların gelişiminde çevresel faktörlerle birlikte genetik yatkınlığın da önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle NOD2 geni başta olmak üzere çeşitli genetik polimorfizmler, İBH'nın etiyopatogenezinde kritik öneme sahip olabileceği düşünülen biyobelirteçler olarak araştırılmaktadır. Bu çalışmada, İBH tanısı almış hastalarda rs2066844(SNP8), rs2066845(SNP12) ve rs2066847(SNP13) polimorfizmlerinin hasta ve kontrol grupları arasındaki dağılımı, genotip-fenotip ilişkileri ve hastalık şiddeti ve seyri ile ilgisi incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, NOD2 genindeki söz konusu genetik varyasyonların hastalığın klinik seyrini nasıl etkilediğini belirlemek ve genetik taramaların tanı ve tedavi süreçlerindeki potansiyel kullanımını değerlendirmektir. Bu çalışma kapsamında, İBH tanısı almış hastalar ve sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu incelenmiştir. Örneklerden DNA izolasyonu yapılarak rs2066844, rs2066845 ve rs2066847 polimorfizmleri genotiplendirilmiş ve KASP genotipleme yöntemi kullanılarak genetik varyasyonlar belirlenmiştir. İstatistiksel analizler ile genotip frekansları ve bunların hastalık fenotipi ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, rs2066844 polimorfizminin ÜK hastalarında TT genotipi ile daha sık görüldüğünü, CH'na sahip olanlarda ise CC genotipinin baskın olduğunu göstermiştir. rs2066845 açısından, GG genotipi en yaygın olarak gözlemlenirken, CC genotipinin nadir olduğu ve özellikle vaka grubunda yoğunlaştığı belirlenmiştir. rs2066847 polimorfizminde ise CC genotipi baskın bulunmuş, homozigot bireylerin belirli bir oranı koruduğu, ancak CC genotipinin ÜK hasta grubunda daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, rs2066844, rs2066845 ve rs2066847 polimorfizmlerinin İBH hastalarında genetik varyasyonlar ile hastalık alt tipleri arasında anlamlı ilişkiler olabileceğini düşündürmektedir. Rs2066847 varyantı ile cerrahi müdahaleye maruz kalmış hastalarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş diğer SNP'ler klinik parametrelerle ilişkili bulunmamıştır. Fakat örneklem büyüklüğü arttırılırsa anlamlı farklar bulunma ihtimali artabilir. Bu bulgular, genetik taramanın İBH hastalarında tanı ve prognoz değerlendirmesinde önemli bir araç olabileceğini ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. NOD2 ve ilgili SNP polimorfizmleri üzerine yapılacak ileri çalışmalar, hastalığın genetik altyapısını daha derinlemesine anlamamıza olanak sağlayarak, yeni biyobelirteçlerin keşfi ve hedeflenmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Inflammatory Bowel Diseases (IBD) represent a complex group of disorders characterized by chronic inflammation and alternating flare-up and remission phases in the gastrointestinal tract. These diseases are classified as Crohn's Disease (CD), Ulcerative Colitis (UC), and Indeterminate Colitis (IC). Recent genetic studies have demonstrated that genetic predisposition, alongside environmental factors, plays a significant role in the development of these conditions. Therefore, various genetic polymorphisms—particularly in the NOD2 gene are being investigated as potential biomarkers thought to play a critical role in the etiopathogenesis of IBD. In this study, the distribution of rs2066844 (SNP8), rs2066845 (SNP12), and rs2066847 (SNP13) polymorphisms between patients diagnosed with IBD and healthy controls were examined, along with genotype-phenotype relationships and the association with disease severity and progression. The primary aim of this research was to determine how these genetic variations in the NOD2 gene affect the clinica lcourse of the disease and to evaluate the potential application of genetic screening in the diagnosis and treatment processes. As part of the study, a cohort of IBD patients and a healthy control group were analyzed. DNA was isolated from the collected samples, and the rs2066844, rs2066845, and rs2066847 polymorphisms were genotyped using the KASP (Kompetitive Allele-Specific PCR) genotyping method. Genotype frequencies and their correlations with disease phenotypes were assessed through statistical analyses. The findings showed that the rs2066844 polymorphism was more frequently observed with the TT genotype in UC patients, whereas the CC genotype was predominant in individuals with CD. For rs2066845, the GG genotype was the most commonly observed, while the CC genotype was rare and particularly concentrated in the patient group. In the case of rs2066847, the CC genotype was found to be predominant, with a stable proportion of homozygous individuals, while the CC genotype was more commonly seen in the UC patient group. These results suggest that the rs2066844, rs2066845, and rs2066847 polymorphisms may have significant associations between genetic variations and disease subtypes in IBD patients. Relative Fluorescence Unit (RFU) analyses revealed a clear allelic separation for rs2066844 and rs2066845, while genotype differentiation was more distinct for rs2066847. Although the rs2066847 variant and other SNPs found to be statistically significant in surgically treated patients were not associated with any clinical parameters, increasing the sample size may raise the likelihood of detecting significant differencesThese findings indicated that genetic screening may serve as an important tool in the diagnosis and prognostic evaluation of IBD and may contribute to the development of personalized treatment approaches. It is believed that further studies on the NOD2 gene and related SNP polymorphisms will enhance our understanding of the genetic background of the disease and support the discovery of new biomarkers and the development of targeted therapeutic strategies.