Exploration of the electronic and spectroscopic characteristics of the ethanolamine gentisate molecule
Ethanolamine gentisate molekülünün elektronik ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 990584
  2. Yazar: ANAS JASIM MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etanolamin, FTIR, Ethanolamine, FTIR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Ethanolamine gentisate, ethanolamine (bir amino alkol) ve gentisic asit (antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir hidroksibenzoik asit türevi) bileşenlerinin kimyasal bir birleşimidir. Bu bileşenlerin her birinin moleküler düzeyde nasıl birleştiğini ve bu bileşimin biyolojik etkilerini anlamak için kuantum hesaplamalı kimya yöntemleri kullanılacaktır. Bu yöntemler, atom ve elektronların davranışlarını temel kuantum mekanik prensiplerine dayanarak modeller ve böylece bir molekülün reaktivitesi, stabilitesi ve kimyasal özellikleri hakkında detaylı bilgiler sunar. Ethanolamine gentisate'nin kuantum kimyasal hesaplamalarla incelenmesi sonucunda elde edilecek olan elektronik ve spektroskopik özellkiler, bu bileşiğin cilt üzerinde nasıl bir etki mekanizması geliştirdiği teorik olarak araştırılıp literatüre kazandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ethanolamine gentisate is a chemical combination of the components ethanolamine (an amino alcohol) and gentisic acid (a hydroxybenzoic acid derivative with antioxidant and anti-inflammatory properties). Quantum computational chemistry methods will be used to understand how each of these components combines at the molecular level and the biological effects of this combination. These methods model the behavior of atoms and electrons based on basic quantum mechanical principles and thus provide detailed information about the reactivity, stability and chemical properties of a molecule. The electronic and spectroscopic properties of ethanolamine gentisate, which will be obtained by examining it with quantum chemical calculations, will reveal what effect this compound has on the skin. The mechanism it developed will be theoretically researched and introduced into the literature.