Tamamlayıcı beslenmeye geçişte annelerin hazır oluş durumlarının incelenmesi
Examination of mothers' readiness status in transition to complementary feeding
  1. Tez No: 990588
  2. Yazar: GÜLŞAH HÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk sağlığı, bebek beslenmesi, emzirme, hazır bulunuşluk, Anneler, Bebek-yenidoğmuş, Besleme yöntemleri, Beslenme, Hazırbulunuşluk, Çocuk sağlığı, Breast feeding, complementary feeding, infant nutrition, mothers, child health, Maternal-child health, Infant nutrition, Infant-newborn, Feeding methods, Nutrition, Readiness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Yaşamın ilk yılları beslenme konusunda özel yönergelerin olduğu benzersiz bir dönemdir. Bu dönemde annelerin çocuklarının beslenmesindeki yeri önemlidir. Bu çalışmada, Annelerin Tamamlayıcı Beslenmeye Geçişte Hazır Oluşlarını Değerlendirme Ölçeğinin geliştirilmesi, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesi ve 4-6 aylık normal gelişim gösteren bebeği olan annelerin tamamlayıcı beslenmeye geçişte hazır oluş durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın birinci aşaması metodolojik, ikinci aşaması tanımlayıcı kesitsel tiptedir. Araştırmanın örneklemini birinci aşamada dahil etme kriterlerini karşılayan 200 anne, ikinci aşamada 112 anne oluşturmuştur. Ölçeğin geliştirilmesi aşamasında; kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği (açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi) ve güvenirlik analizleri (Cronbach alfa ve test-tekrar test) yapılmıştır. İkinci aşamada elde edilen verilerin sayı, yüzde ve ortalama değerleri hesaplanmış, karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Ölçeğin Kapsam Geçerlilik İndeksi, sınır değer 0,80'in üzerindedir. Kaiser-Meyer-Olkin ve Bartlett testi sonuçları, ölçeğin faktör analizi için uygun olduğunu göstermiştir (0,828; p<0,001). Analizler sonucunda, düşük faktör yüklerine sahip 10 madde madde havuzundan çıkarılmış, kalan 10 maddelik yapı için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Bulunan uyum indekslerinin mükemmel ve kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu değerlendirilmiştir. Cronbach Alfa Güvenirlik Katsayısı değeri 0,827'dir. Ölçeğin test-tekrar test ölçümleri arasındaki uyumun istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (r:0,675). Çalışmanın ikinci aşamasında, annelerin tamamlayıcı beslenmeye geçişte hazır oluşlarını gösteren toplam puan ortalamalarının yüksek olduğu bulunmuştur (63,11±7,26). SONUÇ: Bu araştırmada, annelerin tamamlayıcı beslenmeye geçişte hazır oluşlarını değerlendirmek için geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Anne mesleği, baba mesleği, yaşanılan yer, bebek beslenme şekli ve tamamlayıcı beslenme hakkında bilgi alma durumunun annelerin hazır oluşları üzerine etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: The first years of life are a unique period characterized by specific nutritional guidelines. Mothers' role in their children's nutrition is crucial during this period. This study aimed to develop a Scale to Assess Mothers' Readiness for the Transition to Complementary Feeding, test its validity and reliability, and examine the readiness of mothers of typically developing infants aged 4-6 months to transition to complementary feeding. MATERIAL AND METHOD: The first phase of the study was methodological, while the second phase was descriptive and cross-sectional. The study sample consisted of 200 mothers who met the inclusion criteria in the first phase, and 112 mothers in the second phase. During the scale development phase, content validity, construct validity (exploratory and confirmatory factor analysis), and reliability analyses (Cronbach's alpha and test-retest) were conducted. Number, percentage, and mean values of the data obtained in the second phase were calculated, and independent samples t-tests and one-way ANOVA tests were used for comparison. Statistical significance was assessed at p<0.05. RESULTS: The Content Validity Index of the scale was above the cut-off value of 0.80. The Kaiser-Meyer-Olkin and Bartlett tests showed that the scale was suitable for factor analysis (0.828; p<0.001). As a result of the analyses, 10 items with low factor loadings were removed from the item pool, and confirmatory factor analysis was performed for the remaining 10-item structure. The fit indices were evaluated to be excellent and within acceptable limits. The Cronbach's Alpha Reliability Coefficient was 0.827. The fit between the test-retest measurements of the scale was found to be statistically significant (r: 0.675). In the second stage of the study, the total mean score indicating the readiness of the mothers for the transition to complementary feeding was found to be high (63.11±7.26). CONCLUSION: This study determined that the scale developed to assess mothers' readiness for the transition to complementary feeding was valid and reliable. It was found that mothers' occupation, fathers' occupation, place of residence, infant feeding habits, and information about complementary feeding all had an impact on mothers' readiness.