AB iktisat politikaları ve jeopolitik riskin enerji arz güvenliği üzerindeki etkileri
The impact of EU economic policies and geopolitical risks on energy supply security
- Tez No: 990633
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Enerji Güvenliği, Jeopolitik Riskler, İktisat Politikası, PEST Analizi, The European Union, Energy Security, Geopolitic Risks, Economy Policy, PEST Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde artan jeopolitik riskler, enerji güvenliği üzerinde oldukça büyük etkiler oluşturarak birçok açıdan olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu durum, jeopolitik krizlere karşı enerji güvenliğini tek boyutlu olmaktan çıkararak aynı zamanda politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik açıdan da birlikte değerlendirilmesini zorunlu hale getirmektedir. AB, enerji bağımlı bir yapı olarak jeopolitik risklerden en fazla etkilenen bölgelerden biridir. Bu nedenle ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük kısmını enerji kaynakları bakımından zengin bölgelerden ithal etmektedir. Bu da jeopolitik krizlere karşı AB'nin enerji güvenliğini oldukça kırılgan hale getirmektedir. Bu çalışma, AB'nin enerji güvenliğinin jeopolitik riskler karşısında etkilerini çok boyutlu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda 2014 yılından günümüze kadar jeopolitik risklerin AB'nin enerji güvenliğine etkilerini çok boyutlu yöntem olan PEST Analizi yöntemiyle nitel değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma bulguları, AB'nin enerji güvenliğinin oldukça kırılgan olduğunu ve enerjiye olan bağımlılığının enerji güvenliği üzerinde büyük bir risk oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Politik alanda AB'nin bu kırılganlıklara yönelik attığı adımlarda kısmen başarı gösterdiğini, ekonomik açıdan enerji fiyat şoklarına neden olarak AB'de enflasyon ve büyüme başta olmak üzere, makro değişkenler üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu ortaya koymuştur. Sosyal açıdan hane gelirlerinin enerji fiyatları karşısında düşmesi toplumsal refahı olumsuz etkilemiş, buna yönelik uygulanan politikalar, düşük ve orta gelirli grupların adil dönüşümünde orantısız etkiler meydana getirdiğini göstermiştir. Ayrıca enerji maliyetlerinin sosyal refah üzerindeki etkileri ve savaş sonrası artan göç, toplumsal kabul sorunları oluşturarak, toplumsal olayları tetiklemiştir. Teknolojik olarak özellikle yeşil dönüşüme yönelik dijital sistemlere geçişin başarılı olduğunu ancak altyapı yetersizliğinin, kritik hammaddelerde ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde Çin'e bağımlılığının oldukça yüksek olması, enerji güvenliği açısından risk oluşturacağını ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışma, enerji güvenliğinin yalnızca tek boyutlu bir yönü olmadığını jeopolitik risklere karşı birçok boyuttan etkilendiğini bu da krizlere karşı çoklu bir yönetişim gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda AB, krizlerin etki ve büyüklüklerine göre kısa vadeli ve geçici politikalardan daha uzun vadeli ve yapısal dönüşüm ağırlıklı ortak enerji politikalarına yoğunlaşmalı, büyüme ve refah odaklı politikalara ağırlık vererek ekonomik dayanıklılığı güçlendirmelidir. Bunun yanında enerjiye erişimde sosyal adaleti ve adil dönüşümü sağlayarak toplumsal dengeyi gözetmelidir. Ayrıca enerji sistemlerinde dijital dönüşüm ve teknolojik altyapıyı güçlendirerek siber saldırılara karşı dayanıklılık sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Today, increasing geopolitical risks have a significant impact on energy security, leading to negative consequences in various dimensions. This situation necessitates that energy security in the face of geopolitical crises be evaluated not only from a political, economic, social, and technological perspective. The EU, as an energy-dependent entity, is one of the regions most affected by geopolitical risks. Therefore, it imports a large portion of its energy needs from energy-rich regions. This makes its energy security vulnerable to geopolitical crises. This study aims to analyze the multidimensional impacts of geopolitical risks on the EU's energy security. Accordingly, it aims to qualitatively evaluate the impacts of geopolitical risks on the EU's energy security from 2014 to the present using the PEST analysis, a multidimensional method. The study findings reveal that the EU's energy security is fragile and that its dependence on energy poses a significant risk to energy security. In the political sphere, the study shows that the EU has shown limited success in addressing these vulnerabilities, but economically, energy price shocks have adversely affected macroeconomic variables, particularly inflation and growth, within the EU. Socially, the decline in household incomes due to energy prices has negatively affected social welfare, and the policies implemented to address this have produced disproportionate effects on the equitable transition of low and middle-income groups. Furthermore, the impact of energy costs on social welfare and increased post-war migration have created challenges related to social acceptance, contributing to social unrest. Technologically, the study shows that the transition to digital systems, particularly for the green transformation, has been successful, but the inadequacy of infrastructure and the high dependence on China for critical raw materials and renewable energy technologies pose risks to energy security. In conclusion, this study reveals that energy security is a multifaceted phenomenon affected by geopolitical risks from multiple perspectives, requiring a multi-faceted governance approach to crises. In conclusion, the EU should shift its focus from short-term policies to longer-term and structurally transformative common energy policies, depending on the impact and magnitude of crises. It should strengthen economic resilience by prioritizing economic resilience and growth-oriented policies. Furthermore, it should ensure social justice and equitable transition in access to energy, maintaining social stability. Finally, it should strengthen digital transformation and technological infrastructure in energy systems to build resilience against cyberattacks.