Finansal teknolojilerin regülasyonu
Regulation of financial technologies
- Tez No: 990659
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Bankacılık, Law, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal regülasyon, Financial regulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojideki gelişmeler sayesinde günümüzde finansal faaliyetler her yerden yürütülmektedir ve finansal kapsayıcılığı arttırmaktadır. Veri bilimi, yapay zeka ve blok zincir teknolojilerindeki gelişmeler ile bu etkinin giderek artacağı, klasik finansal kurumları ve faaliyetleri dönüştüreceği öngörülmektedir. Önemli fırsatlar içeren bu gelişmelere, finans ve teknolojinin sahip olduğu riskler sebebiyle titizlikle yaklaşılması gerekmektedir. Hızlı bir şekilde gelişen bu alanlarda, temel hak ve özgürlüklerin ve kamu düzeninin etkin korunması uzman idari otoritelerin faaliyetleri ile yerine getirilmektedir. Küreselleşmenin de etkisiyle gerçekleşen risklerin etkisinin büyüklüğü ve telafisinin zor olması ve uluslararası standartlara ulaşmanın amaçlanması bu alandaki idari faaliyetlerin farklılaşmasına yol açmıştır. Bu sebeple idari otoriteler sürekli denetim ve gözetim faaliyetleri yürütmekte, risk temelli değerlendirmeler yaparak müdahale etmektedirler. Sayıları gittikçe artan uzman idari otoriteler ve bu kurumların gerçekleştirdiği regülasyon faaliyetleri incelenmiştir. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, açık bankacılık, servis modeli bankacılığı, dijital bankacılık, API teknolojisi, bilgi paylaşımı regülasyon faaliyetlerinin yoğun olarak gözlendiği alanlar olduğundan, bu finansal uygulamalar tanıtılarak idarenin bu kapsamda yürüttüğü faaliyetler değerlendirilmiştir. Düşük riskli faaliyetlere, hafif yükümlülükler öngörülerek faaliyetlerin kolaylaştırıldığı görülmüştür. Yasaklama usulu yerine sürekli denetim, gözetim ve yönlendirme faaliyetleri yürütülerek finansal teknolojilerin gelişimine destek verilmesinin amaçlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments have enabled the execution of financial activities from anywhere, thereby increasing financial inclusion. The impact of these technologies, fueled by advancements in data science, artificial intelligence, and blockchain, will be continued to rise. This situation transform traditional financial institutions and activities. These developments present significant opportunities, but they also carry inherent risks in the finance and technology sectors. In these rapidly evolving areas, the effective protection of fundamental rights, liberties and public order is enabled to specialized administrative authorities. The significant impact of globalization, the complexity of risk management, and the pursuit of international standards have led to a differentiation of administrative activities in this field. Therefore, administrative authorities carry out continuous audit and surveillance activities and intervene by making risk-based assessments. The increasing number of specialized administrative authorities and the regulatory activities carried out by these institutions are examined within the scope of this study. After careful analysis of recent regulatory developments in the fields of payment and electronic money institutions, open banking, service model banking, digital banking, API technology, and information sharing, these financial applications have been introduced. The activities of the administration in this context have been evaluated. It was observed that low-risk activities were facilitated by imposing light obligations. It has been determined that the objective is to support the development of financial technologies by conducting continuous audit, supervision, and guidance activities, rather than resorting to a prohibition procedure.