Eğriler üzerine varyasyonel bir bakış açısı
A variational perspective on curves
  1. Tez No: 990680
  2. Yazar: FATMANUR AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MUAZZEZ ŞİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğriler, Manifoldlar, Varyasyonel hesap, Curves, Manifolds, Variational calculus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Varyasyonel hesaplamadaki optimizasyon problemlerinin klasik çözümleri Euler - Lagrange denklemleri adı verilen bir sınır değer problemi ile tarif edilir. Varyasyonel Geometri, Varyasyonel analiz ve geometri arasındaki ilişkiyi kuran araştırma sahasının adıdır. Bu tez çalışmasında, çözümleri eğriler olan ya da eğrilerin geometrisi ile ilgili bir takım problemlerin çözümünde kullanılan varyasyonel problemler incelenecektir. Ayrıca, bu araştırma sahasının tarihi gelişim süreci anlatılarak kuramsal alt yapısı detaylı olarak inşa edilecektir. Dahası, kuramsal alt yapı farklı bilim dallarında da uygulamaları olan örneklerle desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
The classical solutions of optimization problems in the calculus of variations characterized by a boundary value problem known as Euler - Lagrange equations. In this thesis, variational problems arising from the geometry of curves are examined. Furthermore, by presenting the historical evolution of this research area, its theoretical infrastructure will be developed in a comprehensive manner. In addition, the theoretical framework will be supported by illustrative examples with applications in various scientific disciplines.