Stratejik çevikliğin kurumsal performansa etkisinde stratejik liderliğin rolü: Bir araştırma
The role of strategic leadership in the impact of strategic agility on corporate performance: A research
- Tez No: 990681
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA NEMLİ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik liderlik, Stratejik yönetim, Stratejik çeviklik, Strategic leadership, Strategic management, Strategic cycling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında stratejik çeviklik, stratejik liderlik ve kurumsal performans arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Stratejik çevikliğin alt boyutlarının kurumsal performans üzerindeki etkisi araştırılmış olup, stratejik liderliğin bu etkideki düzenleyici rolü irdelenmiştir. Konu üst yönetimin sorumluluğunda yürütülen bir süreç olduğundan evren ve örneklem, stratejik yönetim sürecini belli bir olgunluk seviyesinde uygulayan şirketlerin üst yöneticilerinden seçilmiştir. Araştırma deseni olarak yakınsayan paralel karma yöntemi kullanılmıştır. Bunun sebebi tek başına uygulanacak nicel veya nitel yöntemin araştırma sorularını açıklamakta yetersiz kalma ihtimalidir. Bu desene uygun olarak nitel ve nicel veriler aynı zaman diliminde toplanmıştır. Belirli bir örneklem grubundan seçilmiş kişilerle bir yandan yarı yapılandırılmış mülakat yöntemiyle nitel veriler toplanırken, eş zamanlı olarak aynı örneklem grubundan üç ölçek ve demografik sorulardan oluşan anket sorularıyla nicel veriler toplanmıştır. Toplanan veriler ayrı ayrı analiz edilmiş, bulgular ayrı ayrı değerlendirilmiştir. İlk üç bölümde, modelde yer alan stratejik çeviklik, stratejik liderlik ve kurumsal performans değişkenlerinin tanımları ve kavramsal tarihçeleri ile daha önce yapılan çalışmalar anlatılmıştır. Dördüncü bölümde teorik altyapı kurularak, araştırma modeli, araştırma soruları ve hipotezlere yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise veri analizlerinin sonuçları paylaşılmış olup alt boyutlar bazında ilişkiler ortaya konmuştur. Nitel analiz sonuçlarında stratejik lider konumundaki liderlerin stratejik çeviklik, stratejik liderlik ve kurumsal performans algıları ölçülmüş, öne çıkan kavramlardan yola çıkarak temalar oluşturulmuştur. Nicel analiz sonuçlarına göre stratejik çevikliğin tüm alt boyutları ile kurumsal performans arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Bu çalışma, stratejik çevikliğe sahip kuruluşların; değişimi öngörüp müşteri ve tedarikçileri ile işbirlikçi inovasyonlar yaparak, liderlik birliği ile içsel uyum ve hizalanmayı sağlayarak, teknolojiyi süreçlerine entegre ederek ve öğrendiklerini kurumsal hafızaya ekleyerek kurumsal performanslarını arttırabileceklerini ortaya koymuştur. Bununla birlikte nicel bulgular sonucunda stratejik çevikliğin kurumsal performansa etkisinde stratejik liderliğin düzenleyici bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the relationships among strategic agility, strategic leadership, and organizational performance. The impact of the sub-dimensions of strategic agility on organizational performance is investigated, and the moderating role of strategic leadership in this impact is examined. Since this is a process under the responsibility of senior management, the population and sample were selected from senior executives at companies that implement the strategic management process at a certain level of maturity. The convergent parallel mixed method was used as the research design. This was because either the quantitative or qualitative method applied alone might be insufficient to explain the research questions. In accordance with this design, both qualitative and quantitative data were collected simultaneously. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with individuals selected from a specific sample group, while quantitative data were simultaneously collected from the same sample group using a survey consisting of three scales and demographic questions. The collected data were analyzed separately, and the findings were evaluated separately. The first three sections provide definitions and conceptual histories of the strategic agility, strategic leadership, and organizational performance variables included in the model, along with previous studies. The fourth section establishes the theoretical foundation, outlines the research model, research questions, and hypotheses. The conclusion section presents the results of the data analyses, and explores the relationships across sub-dimensions. The qualitative analysis results measured strategic leaders' perceptions of strategic agility, strategic leadership, and organizational performance, and generated themes based on the concepts highlighted. Quantitative analysis results revealed a positive relationship between all sub-dimensions of strategic agility and organizational performance. This study revealed that strategically agile organizations can enhance their corporate performance by anticipating change, collaborating with customers and suppliers through collaborative innovation, ensuring internal harmony and alignment through leadership unity, integrating technology into their processes, and adding learned knowledge to their corporate memory. However, the quantitative findings concluded that strategic leadership does not moderate the impact of strategic agility on corporate performance. This result is believed to be due to strategic leaders' inability to objectively assess themselves when answering survey questions and their tendency to assign high scores to the questions.