Küreselleşme sürecinde dünyada ve Türkiye'de istihbarat
Intelligence in the globalization process in the world and in Turkey, master's thesis,
  1. Tez No: 447636
  2. Yazar: BÜLENT BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Haber alma, Küreselleşme, Tehdit, Teknoloji kullanımı, Türkiye, İngiltere, İsrail, İstihbarat, İstihbarata karşı koyma, United States of America, News gathering, Globalization, Threat, Technology utilization, Turkey, England, Israel, Intelligence, Counter-intelligence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İstihbarat örgütleri, bilgi toplayıp analizler yaparak, karar vericilerin önünü aydınlatırken, bir yandan da karar vericilerin belirlediği politikalar doğrultusunda, psikolojik harekât, propaganda, örtülü operasyonlar gibi yöntemler kullanarak, geleceği yönetmeye çalışmışlar, uluslararası ilişkilerde önemli bir eylem çıktısına sahip olmuşlardır. Tarihsel olarak incelendiğinde, askerler tarafından bir disiplin hâline getirildiği görülen istihbaratın hedefleri, çalışma metotları ve kullandığı araçları konjonktürel olarak sürekli değişmiştir. Sanayi devriminin, ulusal güç değerlendirmelerine kattığı yeni değerler, istihbaratın ilgi alanına giren konuları artırmıştır. Dünya savaşlarında ise istihbarat, kendini ispatlama fırsatı bulmuştur. Soğuk savaş döneminde ise, ulusal gücün askerî güç ile eşdeğer tutulması, istihbaratın öncelikli hedefleri arasına askerî gücü belirleyen konuları sokmuştur. Bu bağlamda, silah teknolojileri, düşman ya da muhtemel düşmanın askerî niyetleri, harp silah ve gereçleri, ordularının yetenekleri gibi konular öncelikli hedefler hâline gelmiştir. İki kutuplu bir dengenin yaşandığı bu dönemde, bloklar içerisinde askerî ittifakların kurulmuş, istihbarat konusunda ortak çalışmalar yapılmıştır. Ancak soğuk savaşın bitimi ve küreselleşmenin etkileri 45 yıla damgasını vuran istihbarat yapı ve algılarını değişime zorlamıştır. Bu dönemde, ulusların karşılıklı ilişkileri artmakta, dünya daha da küçülmekte, ulus devlet yapıları yıpranmaktadır. Bu durum istihbarat disiplinine üç farklı noktadan kuvvet uygulamaktadır. Bunlardan ilki, gelişen teknolojinin istihbarata küresel haber alma ve kontrol yeteneği kazandırması; ikincisi, küreselleşme ile birlikte gücünü artıran küresel aktörlerin istihbarat örgütlerince kullanımı; üçüncüsü ise küreselleşmenin getirdiği yeni tehditlerin istihbarata yeni ilgi alanları kazandırmasıdır. Dünyadaki önde gelen ülkelerin istihbarat örgütleri incelendiğinde, özellikle yeni tehditlerle mücadele noktasında yapısal değişimlerin gerçekleştirildiği, istihbarat üretiminde yeni yöntemler geliştirildiği görülmektedir. Doğaldır ki, istihbarat kavramındaki değişimi anlayabilmek; hem ulusal hem de uluslararası güvenlik için zorunlu hâle gelmiştir. Tezde istihbarat bu üç farklı koşulda değerlendirilmiş ve analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intelligence services enlighten the decision-makers by information gathering and analysis while, within the direction of the politics of the decision makers, they also try to lead the future by getting use of the methods like psychological operation, propaganda and covert operations. Thus, intelligence services have gained significant outputs of its actions within the frame of international relations. Once examined historically, it is seen that the goals of the intelligence service that are incorporated into a discipline by the soldiers, its working methods and the mediums used have always cyclically changed. The new values to the national powers evaluations, brought out by the industrial revolution, expanded the subject matters of the intelligence service. During the world wars, however, the intelligence service found chance to prove itself. In the Cold War era, however, that the national power was equivalent to the military power included the subjects determining the military power into the priority goals of the intelligence service. In this respect, subjects like the military intentions of the enemy or the potential enemy, war guns and equipments, the capabilities of the armies etc. became the priority goals. In this bi-polar era, intelligence co-operations were established, besides the military alliances within the blocks. Still, the end of the Cold War and the effects of globalization forced the intelligence structure and perceptions, marking on 45 years, to be changed. In this era, the inter-relations of the nations developed, the world was getting smaller and the nation-state structures were getting dissolved. This strengthens the intelligence discipline in three various points. First; the developing technology's bringing in a capability to the intelligence to receive global news and a control over; second, the intelligence's getting use of global actors that are reinforced by the globalization, and third, the new subject matters for the intelligence brought by the new threats which are outcomes of globalization. As looked upon the leading intelligence services worldwide, it is seen that especially to the point of fighting against the new threats, structural changes are held and new methods are developed to produce intelligence. Naturally, it has been compulsory to understand the conceptual change of the intelligence not only for the national security but also for the international security as well. Key Words; Worldwide Intelligence, Services, Turkish Intelligence Services, History of Intelligence, Issues of Intelligence, Globalization After Cold War