Yüksel Pazarkaya'nın roman ve öykülerinde dış göç
External migration in Yüksel Pazarkaya's novels and short stories
  1. Tez No: 990711
  2. Yazar: NAJAT AGEED YOUSİF YOUSIF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT KARAGÜLLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Turkish Language and Literature, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türk edebiyatı, New Turkish literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Yüksel Pazarkaya, eserlerinde göç temasına sıkça yer vermesiyle Türk edebiyatında öne çıkan yazarlardan biridir. Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşması'ndan kısa süre önce eğitim amacıyla Almanya'ya giden yazar, hem Türkçe hem de Almanca eserler kaleme alarak iki dil arasında edebî bir köprü kurmuştur. Bu çalışmada, Yüksel Pazarkaya'nın öykü ve romanları göç olgusu çerçevesinde tematik olarak incelenmiştir. Eserlerinde göçün bireysel ve toplumsal yansımaları ele alınmış; göçmen kimliğinin oluşumu, aidiyet sorunları, kültürel uyum süreçleri ve kimlik çatışmaları değerlendirilmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç olgusunun edebiyata yansımaları ve yazarın edebî kimliğini şekillendiren unsurlar ele alınmıştır. İkinci bölümde, Pazarkaya'nın eserlerindeki karakterlerin göç etme nedenleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise göçmen karakterlerin gittikleri ülkede karşılaştıkları zorluklar, ayrımcılık, dil engelleri ve uyum süreçleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Yüksel Pazarkaya'nın roman ve öykülerinde göç olgusunun çok boyutlu bir biçimde işlendiği görülmüştür. Bu tez, Türk göç edebiyatı alanında Yüksel Pazarkaya üzerine yapılmış öncü çalışmalardan biri olarak değerlendirilmekte ve gelecekteki araştırmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Yüksel Pazarkaya is regarded as one of the prominent authors in Turkish literature for his frequent treatment of the theme of migration. Shortly before the signing of the Labour Recruitment Agreement between Turkey and Germany, he migrated to Germany for educational purposes. His command of both Turkish and German enabled him to produce literary works in both languages, establishing a bridge between two cultures. This study examines Yüksel Pazarkaya's short stories and novels within the framework of the concept of migration. The research focuses on the thematic analysis of the migration phenomenon, exploring its social and literary reflections as well as its influence on identity formation, cultural adaptation, and the sense of belonging. The thesis consists of three main chapters. The first chapter discusses the notion of migration and the representation of external migration in literature, while also evaluating the elements that shape Pazarkaya's literary identity. The second chapter investigates the reasons behind the migration of characters in his works. The third chapter analyzes the difficulties and achievements experienced by immigrant characters in the host country, including issues of racism, language barriers, and social integration. In conclusion, Pazarkaya's works reflect a multidimensional approach to the theme of migration. This thesis stands as one of the pioneering studies on Yüksel Pazarkaya in the field of Turkish migration literature and aims to contribute to future research in this area.