Müzakereci demokrasi, seçmen bilgisizliği ve politik bütçe döngülerine dair GMM analizi
A GMM analysis of deliberative democracy, voter ignorance, and political budget cycles
- Tez No: 990710
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNHAN ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu maliyesi, Public finance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Meşru bir kratos için müzakerenin, anlamlı bir demos için seçmen bilgisinin eksik olduğu bir politik sistemde kamu maliyesi yönetimi sürdürmek oldukça zordur. Politik karar alma sürecinin periyodik seçimlere indirgendiği ve bu seçimlerin karar alma yetisinden uzak sujeler tarafından gerçekleştirildiği durumda mali politikaların popülist olmaması için hiçbir neden yoktur. Bu noktada temel soru şudur: Seçmen bilgisizliği ve müzakereden uzak karar alma süreci seçim dönemlerinde mali disiplini nasıl etkilemektedir ve bu iki kurumsal faktör arasında ne tür bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır? Çalışmada bu soruyu ampirik olarak test etmek amacıyla, 38 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkesinin 2004-2022 dönemi verileri, Seçmen Bilgisizliği Endeksi ve Müzakereci Demokrasi Endeksi kullanılarak Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler, hem yüksek seçmen bilgisizliğinin hem de düşük müzakereci demokrasi düzeyinin, seçim dönemlerinde mali disiplini anlamlı ölçüde zayıflattığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte Toda-Yamamoto nedensellik testi, bu iki kurumsal zafiyet arasındaki ilişkinin tek yönlü olduğunu göstermektedir. Sonuçlara göre düşük müzakereci demokrasi düzeyinin seçmen bilgisizliğinin nedeni olduğu söylenebilir. Bulgular, bu çalışmada“Sistemik Seçmen Bilgisizliği”olarak kavramsallaştırılan, bilgisizliğin bireysel bir tercih değil, kurumsal yapının bir çıktısı olduğu argümanını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
It is challenging to sustain public financial management in a political system where deliberation for a legitimate kratos and voter knowledge for a meaningful demos are lacking. When political decision-making is reduced to periodic elections conducted by subjects lacking decision-making competence, there is no incentive to avoid populist fiscal policies. The central question here is: How do voter ignorance and non-deliberative decision-making processes affect fiscal discipline during election cycles, and what is the causal relationship between these two institutional factors? This study empirically tests this question by analyzing data from 38 OECD countries for the 2004-2022 period. The Generalized Method of Moments (GMM) is employed using the Voter Ignorance Index and the Deliberative Democracy Index. The analysis reveals that both high voter ignorance and low levels of deliberative democracy significantly weaken fiscal discipline during election periods. Furthermore, the Toda-Yamamoto causality test indicates a unidirectional relationship between these two institutional weaknesses. The results suggest that low levels of deliberative democracy are the cause of voter ignorance. These findings support the argument of“Systemic Voter Ignorance,”conceptualized in this study, which posits that ignorance is not an individual choice but an outcome of the institutional structure.