Dijital reklamlarda fiyatlandırma stratejilerinin tüketici dikkati ve satın alma niyeti üzerindeki rolü
The role of pricing strategies in digital advertisements on consumer attention and purchase intention
  1. Tez No: 990760
  2. Yazar: FURKAN CEVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL EDA BURMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ek gıda, Fiyatlandırma, Nöropazarlama, Pazarlama, Reklamcılık, Spor yönetimi, Supplementary food, Pricing, Neuromarketing, Marketing, Advertising, Sport management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, psikolojik, promosyonel ve referans fiyatlandırma stratejilerinin supplement ürünlerine ait dijital reklam görsellerinde tüketici dikkatinin satın alma niyeti üzerindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada eye-tracking temelli görsel dikkat verileri ile tek maddelik tercih sorusu aracılığıyla elde edilen satın alma niyeti verileri birlikte analiz edilmiştir. Bulgular, tüm ürünlerde fiyat etiketinin tüketici dikkati açısından temel odak noktası olduğunu; referans fiyatlandırmanın yoğun bilişsel işlemleme yarattığını, promosyonel fiyatlandırmanın hızlı ancak kısa süreli dikkat çektiğini ve psikolojik fiyatlandırmanın bazı ürünlerde algısal fiyat uygunluğu oluşturduğunu göstermiştir. Satın alma niyeti açısından promosyonel fiyatlandırma her iki cinsiyette de en güçlü strateji olarak öne çıkarken, kadın tüketicilerin indirim mesajlarına daha tutarlı biçimde yöneldiği, erkek tüketicilerde ise ürün türüne bağlı olarak psikolojik fiyatlandırmanın da etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, görsel dikkat ile satın alma niyeti arasında her zaman doğrusal bir ilişki olmadığını ortaya koymakta; fiyat sunumunun sadeliği, mesajın doğrudanlığı ve hedef kitle–ürün uyumunun dijital supplement reklamlarında stratejik başarıyı belirleyen temel unsurlar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of consumer attention in shaping purchase intention within digital advertising visuals of supplement products that employ psychological, promotional, and reference pricing strategies designed to create a perception of gain. Visual attention data obtained through eye-tracking analysis were evaluated alongside purchase intention data collected via a single-item preference question. The findings indicate that the price tag constitutes the primary focal point of visual attention across all products; reference pricing generates the most intensive cognitive processing, promotional pricing elicits rapid but short-lived attention, and psychological pricing creates a perception of price attractiveness for certain product categories. In terms of purchase intention, promotional pricing emerged as the most preferred strategy for both genders, with female consumers consistently gravitating toward discount-oriented messages, while psychological pricing proved effective among male consumers depending on the product type. Overall, the study demonstrates that visual attention does not always translate into purchase intention, highlighting that simplicity in price presentation, message directness, and alignment between the target audience and product type are critical determinants of strategic effectiveness in digital supplement advertising.