Gençlerin iletişiminde emojiler: İletişim sosyolojisi bağlamında imkanlar ve engeller
Emojis in youth communication: Opportunities and challenges in the context of sociology of communication
- Tez No: 990830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İletişim sosyolojisi, Communication sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Gençlerin İletişiminde Emojiler: İletişim Sosyolojisi Bağlamında İmkânlar ve Engeller adlı bu çalışma, genç bireylerin dijital yazılı iletişiminde emoji kullanımının, bireyler arası anlam aktarımını nasıl etkilediğini iletişim sosyolojisi perspektifinden incelemektedir. Çalışmada, temel ve karmaşık duyguların emojiler yoluyla ifade ediliş biçimleri analiz edilerek, emojilerin yazılı iletişime kattığı anlam ve sınırlılıklar ortaya konulmaktadır. Araştırmanın evrenini, Atatürk Üniversitesi'nde örgün öğretim gören ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrenciler oluşturmakta; 17–29 yaş aralığındaki genç bireyler arasından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 611 katılımcıdan veri toplanmıştır. Veri toplama süreci, hem yüz yüze hem de çevrimiçi anket uygulamalarıyla gerçekleştirilmiştir. Anket formundan elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak betimsel istatistiksel yöntemler ve çapraz tablo analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, gençlerin dijital iletişimde emojileri yoğun biçimde kullandığını; temel duyguların tanıdık ve görsel olarak belirgin emojilerle ifade edildiğini göstermektedir. Buna karşın karmaşık duyguların temsili sınırlı kalmakta, bu da dijital duygusal iletimin sınırlarına işaret etmektedir. Emojiler hızlı duygu aktarımını sağlasa da bağlamdan kopuk ve kültürel farklılıklar içeren kullanımlar iletişim sorunlarına yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, titled Emojis in Youth Communication: Opportunities and Obstacles in the Context of Sociology of Communication, examines how the use of emojis in digital written communication among young individuals affects interpersonal meaning-making from a sociological perspective. It analyzes how basic and complex emotions are expressed through emojis, revealing the communicative capacities and limitations of these visual symbols. The research sample consists of 611 students, aged between 17 and 29, selected by random sampling among associate and undergraduate students enrolled in formal education at Atatürk University. Data were collected through both face-to-face and online survey methods. The findings, analyzed via SPSS using descriptive statistical methods and cross-tabulation, indicate that young people use emojis frequently in digital communication, especially for expressing basic emotions through familiar and visually distinct symbols. However, complex emotions are less effectively represented, suggesting limitations in emotional expression within digital environments. While emojis facilitate rapid emotional exchange, contextually disconnected or culturally insensitive uses can hinder communication.